Portakala benzemesiyle dikkat çeken Kamkat, içerisinde bulunan sayısız içerik sayesinde sağlığa pek çok faydası var. Yüsek antioksidan oranı ve bağışıklık güçlendirici olan Kamkat, sahip olduğu yüksek lif içeriği ile sindirim problemlerine de yardımcı olur. Peki kamkat'ın faydaları nelerdir? Kamkat ne işe yarar?

Kamkat'ın besin değeri

100 gram kamkat meyvesinde şu besin değerleri yer alır:

-Kalori:71 kcal
-Lif: 6.5 g
-Karbonhidrat: 15.9 g            
-Protein: 1.8 g                          
-Yağ: 0.8 g                                  
-A Vitamin: 15 mcg             
-Riboflavin: 0.09 mg
-Kolin: 8.4 mg            
-Kalsiyum: 62 mg              
-Demir: 0.87 mg
-Magnezyum: 20mg            
-Manganez: 62 mg              
-Çinko: 0.17 mg

Kamkat'ın faydaları nelerdir?

-Yüksek C vitamini oranına sahip olan Kamkat, bağışıklık sistemini güçlendirmede kilit rol oynar.  İçerisindeki C vitamini sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini artırır ve beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak enfeksiyonla mücadeleyi kolaylaştırır. 

-Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.  Kamkatın içerdiği yüksek lif ile bağırsak hareketlerini düzenlerken, kabızlığı önler. Tüketilen besinlerin daha iyi emilmesini ve sindirim sisteminin sağlığının dengelenmesini sağlar.

-Kamkat, doğal şekerler içerdiği için enerji verir ve yorgunluk hissi ile mücadele eder. İçerdiği zengin antioksidan kaynağı sayesinde serbest radikallerin zararlarını azaltarak hücre hasarını önler ve yaşlanma sürecini yavaşlatma özelliği vardır.

-İçerisindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığını iyileştirir. Kolajen üretimini artıran C vitamini, cildin elastikiyetini ve genç görünümünü korumaya yardımcı olur. İçerdiği antioksidanlar ile cildi güneşin UV ışınlarından ve çevresel etmenlerden korur.

-Kamkat, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan lif içeriğine sahiptir. Lif, besinlerdeki karbonhidratların emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengeler.  Diyabet hastaları ve kan şekerini kontrol etmek isteyenler için faydalıdır.

Kamkat Nasıl Tüketilir?

Tohumu ve kabuğu ile birlikte tüketilebilen Kamkat, mutfakta çok çeşitli şekillerde tüketilebilir:

-Kamkat Reçeli

-Kamkatlı kek

-Kamkatlı smoothie

Kaynak: HABER MERKEZİ