Yiğit SÜTCÜ - Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, İsmail Uygur Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, görevde ilk 100 gününde hayata geçirdiği projeleri aktardı. Programa Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve Buca Belediye Başkanı Görken Duman, partinin ilçe başkanları, muhtarlar, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Şenol Aslanoğlu: Bizi engelleyemezler

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Başkanımızın ilk 100 günde yaptıkları bizi gururlandırıyor. Bu kadar kısa sürede engellilerden tutun da can dostlarımız sokak hayvanlarına kadar birçok alanda hizmet verildi. Biz Övünç başkanımızla daha önce de beraber çalıştık. Kendisi çok çalışkandır. Torbalılar ”Atom Karınca” gibi bir belediye başkanına sahip . Biz kendisine kefiliz. Öte yandan, dünden beri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını açıklamalarıyla karşılaşıyoruz. Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarının yaptığı çalışmaları görüyor. Çalışmaları gördükçe nasıl engellerizin telaşına düştüler. 20 yıldır tahsil etmedikleri SGK borçlarını şimdi tahsil etmeye kalkışıp, bankalara haciz koyarak belediye başkanlarımıza hizmet yaptırmamaya çalışıyorlar. Biz bunlara izin vermeyeceğiz.  Sizler de izin vermeyin.” ifadelerini kullandı.

”Torbalı’nın hakkını, Torbalılara verin”

Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir ise “Seçim zamanında bu ne güzel Torbalı böyle diyorduk. Torbalı’yı daha da güzelleştireceğiz. Bugün çok güzel bir vesileyle bir aradayız. Göreve geldiğimiz günden bu yana 100 günlük süreçte hayata geçirdiklerimizi birçok proje oldu. Bu 100 günlük süreçte dinlenmemek üzere yola çıktık ve şimdi de karşınızdayız. İnanın hiç yorulmadık çünkü bir çift mavi gözün kendini izlediğini bilenler asla yorulmazlar. Bizler de asla yorulmayacağız. Gerçek makamımız sokaklarımız sokaklarımız. Hep birlikte Torbalı dedik. 100 günün sonunda bu başarı hepimizin. Öte yandan Türkiye’de en fazla vergi veren Torbalı. Bu nedenle bize pozitif ayrımcılık olmalı. Hükümet yetkililerine çağrıda bulunuyorum. Torbalı’nın hakkını, Torbalılara verin” şeklinde konuştu.

Tüm projeler ile ilgili bilgi verildi 

Giriş konuşmasının ardından gerçekleştirilen projeleri sıralayan Demir, çalışmaları video görüntüleri ile de katılımcılara gösterdi. İşte Torbalı Belediyesi’nin madde madde icraatleri.  

Katılımcı demokrasiye katkı: Halk buluşmaları

38günde 60 mahallede gerçekleşen Halk Buluşmaları’nda öncelikli ihtiyaçlar tespit edildi. Bin 147 talep alındı, 248' kısa vadede çözüldü, 581' orta vadede çözülüyor, 129'u da uzun vadede çözülecek. Gençlerin talepler oldukça renkli, geçen Gençlik Buluşması’nda tek tek not edilirken, ayrıca TORBYS’e ve HİM üzerinden gelen toplam 832 talep cevaplandırıldı.

Erişilebilir kent eşit hizmet

Engelli Hakları Birimi kuruldu, engelli araç ve otoparkı hizmete alındı. Belediye bünyesinde KODA işaret dili rehber istihdam edildi. Engelli istihdamında öncü olacak Kırmızı Kafe hizmete alındı. Aquapolis tesisi İzmir’de ilk ve tek olan engelli havuz asansörünün hizmete alınmasıyla erişilebilirlikte tam donanımlı hale geldi.

Pancar’a yeni yaşam alanı

Pancar Kafe’nin önündeki 2530 metrekarelik alan 72 saatlik yoğun mesai sonucunda yapılan peyzaj ve düzenleme çalışmalarıyla yen bir yaşam alanına dönüştürüldü. Ayrıca aynı alanda plaj voleybolu sahası da hizmete alındı.

Torbalı’da ikinci koruluk

İlçedeki tüm parkların eksiklikler birer birer giderilip tüm süs havuzlarının bakım ve onarımları da gerçekleştirilirken yapılan ağaçlandırma, peyzaj ve düzenleme çalışmaları sonucunda Torbalı’ya ikinci bir koruluk da kazandırıldı.

Güvenli ve temiz kent

Kent estetiğini 33 mahallede yapılan bordür, kasisi ve duvar boyama, 9 kritik noktada yapılan kaldırım ve parke çalışmalarıyla güçlendirdik. 33 noktada yapılan toplam bin 350 tonluk asfalt çalışmasıyla da yollar daha güvenli hale geldi. Sokakların temiz ve düzenli olması adına da 5 noktada moloz ve inşaat atıklarından oluşan kirlilik ortadan kaldırıldı.

Herkesin ulaşabileceği sağlıklı öğünler

Torbalı merkez ve Ayrancılar’ da hizmet verecek Kent Lokantalarında son aşamaya gelindi. Açılış için gün sayan 2 Kent Lokantası’nda da bir çorba fiyatına tabldot yemek imkanı le herkesin ulaşabileceği sağlıklı öğünler sunulacak.

Evde bakım hizmetleri’nin kapasitesi arttırıldı

Evde Bakım Hizmetleri’nin kapasitesi arttırıldı, Çaybaşı’nda yeni şube hizmete alındı. 3 ayda bin 617 hasta talebi (nakil, enjeksiyon, pansuman, sonda ve kan alımı) yerine getirildi. Yen doğan paket 6 parça malzemeden 13 parça malzemeye çıkarıldı.

Hem hasat hem bakım

Buğday hasadından elde edilen mahsul ile hasat sonrası tarlalarda oluşan samanın satışından belediyemize gelir sağladık. Mülkiyet belediyeye ait zeytinlikler verimli bir hasat dönem için hazır hale getirildi.

Can dostu hizmet

Birçok yaralı ve hasta hayvana hızlı müdahale imkanı sağlayan Canbulans hizmete alındı. Bunun yanı sıra tam donanımlı ameliyathane de devreye sokuldu. 352 can dostunun kısırlaştırma işlemler gerçekleştirilirken 792 can dostuna da bakım ve tedavi yapıldı. Ayrıca 44 can dostu da sahiplendirildi.

Kısa sürede bin 257 işletme denetlendi

3 ayda bin 257 işletme denetlenerek ruhsatsız faaliyet gösteren 130 işletme hakkında yasal işlem başlatıldı. Okul kantinleri, pazar yeri tezgahları ve Kurban Bayramı süresince kurulan satış yerlerinin tamamı düzenli denetlenerek halk sağlığı korundu.

Kaçak yapıya geçit verilmedi

Yapı Kontrol Birimler tarafından tespit edilen 182 kaçak yapının yanı sıra 10 adet de metruk bina mühürlendi. Çevre Kontrol Birimler tarafından atık, koku ve gürültü şikayet ve tespitler doğrultusunda toplam 75 tesisi, firma ve işletmenin denetimleri gerçekleştirildi.

Kültür ve sanata önem verildi

Milli bayramların adına yakışır etkinliklerle kutlandığı, çok sayıda konser, sergi ve tiyatro oyununu da Torbalılılarla buluştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yen dönem ilk meclis oturumuna Metropolis Antik Kenti ev sahipliği yaparken, Milli Takımımızın EURO 2024 heyecanı kurulan dev ekranlarda coşkuyla yaşandı. Gençlik Meclis iş birliğiyle gerçekleştirilen Gençlik Buluşması da renkli anlara sahne oldu.

Sosyal yaşama katkı sağlandı

Yeni dönemin ilk 100 gününe şölenler ve festivaller de damga vurdu. Çocuk, uçurtma ve Hıdrellez şenlikler ile Torpati Festivali yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Torbalı’da yaz şölenlerin yanı sıra sporla da geçiyor. Yeni kurulan Gençlik ve Spor Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde verilen ücretsiz kurslardan yüzlerce kursiyer yararlanıyor.

Köylere kamera projesi

Cep belediyeciliği ve ortak akılla şehir yönetiminin zeminini oluşturacak Smart Torbalı Projesi’nin startı ihale sürecini başlatarak verildi. Köylere kamera kurulması projesi yarılandı. TORWİFİ 7 noktaya çıkarıldı, hedef yıl sonunda 19 noktaya taşımak.

İş arayanlarla iş verenler arasında köprü olduk

Torpille değil hakkıyla istihdam için mülakat sistemine geçildi. İş’te Torbalı Projesi belediyede yapılan toplu iş görüşmeler ile her mahallede gerçekleşen kariyer günler buluşmalarıyla iş arayanlarla iş verenler arasında köprü olmaya devam ediyor.

Temiz Torbalı için yoğun mesai

Merkezde ve kırsaldaki mesailerde 3 ayda toplam 18 bin 420 evsel, 18 bin 80 ton da moloz vb. atık toplandı. İnsan ve araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde başlatılan meydancılık uygulamasıyla temizlikte devamlılık sağlandı.

Toplam 11 araçla ilaçlama yapılıyor

10 Nisan’dan itibaren başlatılan seferberlikle dere kenarları dronlarla ilaçlandı. Hız kesmeden yürütülen çalışmalar kapsamında akşam 20.00 ile sabah 04.00 arası toplam 11 araçla ilaçlama yapılıyor.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ