Hamburger ekmeği başta olmak üzere birçok unlu mamulde kullanılan azodikarbonamid maddesi, yoga matlarının üretiminde de karşımıza çıkıyor. Türkiye'de kullanımı yasak olan bu madde, bazı ülkelerde hala serbest. Peki, bu maddeyi tüketmek ne kadar güvenli? İstanbul Beykent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Sinem Erdin, tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.
Azodikarbonamid nedir?
Azodikarbonamid (E927a), hem beyazlatıcı özelliği hem de hamura elastikiyet kazandırması nedeniyle unlu gıdalarda ve tahıl ürünlerinde kullanılıyor. Ancak bu madde, sadece gıdalarda değil, yoga matı gibi endüstriyel ürünlerin üretiminde de yer alıyor.
Toksik etkisi var, kanser riskini artırabilir
Sinem Erdin, azodikarbonamidin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair çarpıcı açıklamalar yaptı:
"Bu madde, vücutta 'semicarbazide' (SEM) adlı bir bileşiğe dönüşüyor. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar, SEM'in tümör büyütücü etkisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkilediği de kanıtlandı."
"Avrupa Gıda Güvenlik Otoritesi ve Kodeks Alimentarius, bu maddenin kullanımına sıcak bakmıyor. Ancak Amerika, Kanada, Nijerya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde hala kullanılıyor."
Türkiye'de yasak ama maruz kalabiliriz
Erdin, Türkiye'de yasak olmasına rağmen bu maddeye maruz kalabileceğimizi belirterek şu uyarıları yaptı:
"İthal ürünler veya fast food zincirleri aracılığıyla bu maddeyi tüketiyor olabiliriz. Tüketiciler, ithal ürün alırken mutlaka etiket bilgilerini kontrol etmeli. ADA veya E927a kodlarını görürlerse, o ürünü tüketmemeliler.""Ayrıca yurtdışı seyahatlerinde de bu maddeye maruz kalma riski var. Bu nedenle paketli ürünlerde etiket okuma alışkanlığı edinmek çok önemli."
Fast food'ta asıl tehlike: Trans yağ, şeker ve tuz!
Erdin, fast food tüketiminde asıl tehlikenin azodikarbonamidden önce trans yağ, şeker, doymuş yağ ve tuz olduğunu vurguladı:
"Fast food ürünler, diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve bazı kanser türlerinin artışına neden olabiliyor. Bu nedenle fast food tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırmak gerekiyor."