İzmir'in Konak ilçesinde yer alan Kadın müzesi, Anadolu kadınının unutulan geçmişini hatırlatmak ve tarihte ilklere imza atmış Halide Edip Adıvar, Cahide Sonku, Füreya ve Afife Jale gibi başarılı Türk kadınlarını tanıtmak üzere açılan Türkiye’nin ilk kadın müzesidir.

İzmir Kadın Müzesi hakkında bilinmesi gerekenler

Yaklaşık 8 bin 500 yıllık tarihiyle Akdeniz Havzasının kadim şehirlerinden biri olan İzmir, geçmişten beri kadına verdiği değer ile bilinir. İzmir'de kadın rolünün bu derece etkin olmasının bir nedeninin Amazonlar olduğu rivayet edilir.  Anlatılanlara göre Amazonlar, İzmir Körfezi kıyılarında bir şehir kurmuş ve bu şehre kraliçelerinin ismi olan Smyrna ismini vermişler. Smyrna ismiyse günümüze İzmir olarak dönüşerek ulaşmış. Aynı zamanda tarihte bilinen ilk kadın eylemini İzmirli kadınlar gerçekleştirmiştir.

Kadınların bu denli etkin olduğu İzmir'de 23 Ocak 2014 tarihinde açılan İzmir Kadın Müzesi ise Türkiye’nin ilk kadın müzesi olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. 19. yy dönem evlerinin karekteristik özelliklerine sahip olan müzenin mimarisinde Avrupa ve geleneksel Türk mimarisinin öğeleri bir arada kullanılmıştır. 20. yüzyılın ilk yarısına kadar Yahudi ve Türklerin birlikte yaşadığı tarihi bina, kabul, hizmetli ve yaşam olmak üzere üç kattan oluşuyor. 

19. yüzyıla ait altın sırma işlemeli kaftan, bindallı ve cepkenlerin sergilendiği Müzenin giriş katında aynı zamanda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1929 yılında Ankara Palas'ta manevi kızı Nebile Hanım ile dans ederken çekilmiş fotoğrafı da yer alıyor. Anadolu kadınının unutulan geçmişini hatırlatmak ve tarihte ilklere imza atmış güçlü kadınlardan izler taşıyan Kadın müzesi'nin duvarlarında Halide Edip Adıvar, Cahide Sonku, Füreya ve Afife Jale gibi başarılı Türk kadınlarının portrelerinide bulabilirsiniz. Geçmişten günümüze kadınlara dair bilgilerin yer aldığı müzede aynı zamanda günümüz sanatçılarının kadını anlatan eserleride bulunmaktadır. Kadının rolü ve başarıları hakkında bu denli değerli ve bilgilendirici müzeyi İzmir ziyaretinizde muhakkak deneyimlemelisiniz.

İzmir Kadın Müzesi giriş ücreti

Konak Belediyesinin beşinci butik müzesi Türkiye nin ilk Kadın Müzesi olan İzmir Kadın Müzesi'ne girişler ücretsizdir. Pazar ve pazartesi günleri kapalı olan müze diğer günler 09:00-17:00 arasında ziyaret edilebilmektedir.

İzmir Kadın Müzesi'ne nasıl gidilir?

İzmir'in Konak ilçesindeki Basmane semtinde bulunan İzmir Kadın Müzesi konumu nedeniyle kolayca ulaşılabilmektedir. Çankaya’dan yürüme mesafesinde bulunan müzeye İzmir’in diğer semtlerinden 34-35-39-42-44-45-46-302-466-838 numaralı hatlar ile Basmane Gar durağında inerek hızla ulaşılabilmektedir. Diğer bir İzmir hızlı ulaşım aracı olan metroyu kullanmak isterseniz. Metroda Basmane istasyonunda inerek aşağıda yer alan harita eşliğinde yaklaşık 5-10 dk yürümeyle keyifle varabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi