Manisa'nın Kula ve Salihli ilçeleri arasında bulunan ve Yanık Ülke olarak bilinen jeopark özellikle araştırmacalardan ve öğrencilerden büyük ilgi görüyor.

2 bin 320 kilometrelik jeopark, aynı zamanda doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin de tercih noktalarından biri.

Son olarak 12 bin yıl önce aktif olduğu belirtilen Sandal Divlit Volkan Konisi, özellikle ilgi gören yerlerden biri. Zirvesine 750 metrelik yürüyüş yoluyla ulaşılabilen Sandal Divlit Volkan Konisi'nin binlerce yıldır özelliklerini koruması dolayısıyla yer bilimi açısından büyük öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Bulunduğu volkanik coğrafyanın zenginliği sayesinde Kula uluslararası platformda Türkiye’nin ilk ve tek tescilli jeoparkı olarak tanınmakta. Kula Volkanik Jeoparkı’nda Burgaz volkanitleri olarak adlandırılan karakteristik sütun bazaltlar oluşmuş. Yine bu bölgede Yurtbaşı Köyü yakınlarında Kapadokya’dakilere çok benzeyen peri bacaları bulunuyor. Oluşum süreci hâlâ devam etmekte olan peribacalarına da mutlaka uğramalısınız. Jeopark içerinde 200’den fazla fosilleşmiş ayak izine de rastlanmış.

Bölgeye giderseniz inanılmaz bir manzara sizi bekliyor. Gördüğünüzde inanamayacağınız güzellikteki kaya oluşumları ise şiddetli sağanaklar ve kuvvetli rüzgarların kayaları aşındırması ile oluşmuş.

Alanın içerisinde Adala Kanyonu, Peri Bacaları, Su uçtu şelalesi de bulunuyor.

Neden Yanık Ülke deniliyor?

Antik dönem tarihçisi Strabon, Geographika isimli kitabında bölgeyi Katakekaumene yani Yanık Ülke olarak isimlendiriyor. O yüzden bölgenin adı da Yanık Ülke olarak kalmış.


Yanık Ülkeye nasıl gidilir?

Yanık Ülke diye bilinen Kula, İzmir'den yaklaşık 1 buçuk saat uzaklıkta yer alıyor. Kula'ya gitmek için D300 yolunu takip etmeniz yeterli.

Editör: Özlem Çimen Durmaz