Karaciğer enfeksiyonlarının viral hepatit olarak adlandırıldığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özay Akyıldız, viral hepatitlerin, siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. Akyıldız, bazı hepatit virüslerinden hijyen kurallarıyla, bazılarından ise aşıyla korunmanın mümkün olduğunu söyledi. Akyıldız, viral hepatitlerin dünya genelinde yaygın olduğunu ve her yıl 1 milyondan fazla kişinin bu hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini belirtti. Türkiye'de kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri vakalarının yarısından fazlasının viral hepatitlere bağlı geliştiğini ifade etti.

Hepatit virüslerinin A, B, C, D ve E olmak üzere beş türe ayrıldığını açıklayan Akyıldız, Hepatit A ve E virüslerinin fekal-oral yolla bulaştığını, hijyenik yaşam koşullarıyla bu virüslerden korunmanın mümkün olduğunu kaydetti. Ayrıca, Hepatit B ve C'nin kan yoluyla, steril olmayan aletlerle yapılan işlemlerle, anneden çocuğa veya cinsel yolla bulaşabildiğini ve hem akut hem de kronik hepatite yol açabildiğini söyledi.

Akyıldız, HBV enfeksiyonunun aşıyla korunabilir bir hastalık olduğunu ve Sağlık Bakanlığı’nın 1998’den beri çocukluk aşı programına dahil ettiğini belirtti. Ayrıca, Hepatit C tedavisinde son yıllarda kullanılan yöntemlerle 2-3 ay gibi kısa bir sürede hastaların büyük bir kısmının tedavi edilebildiğini ekledi.

Son olarak, HCV ve HBV enfeksiyonu taşıyan pek çok kişinin farkında olmadığını dile getiren Akyıldız, bu hastaların rutin kontrollerle teşhis edilip tedavi almaları gerektiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği'nin, viral hepatitlere karşı toplumsal farkındalığı artırmak için çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Muhabir: Tuğkan ÜSKÜP