Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, kış aylarında çocukların hastalıklardan korunmasında el hijyeninin kritik bir rol oynadığını vurguladı. Dr. Çebi, kış mevsimi ile birlikte hastalıkların artış gösterdiğini belirterek, el yıkama alışkanlığının hastalıklardan korunmada en etkili yöntemlerden biri olduğunu ifade etti. "Okula giden ya da gitmeyen her çocuğun sık sık ellerini yıkaması gerekmektedir," dedi.

Dengeli ve mevsimsel beslenilmeli

Dr. Çebi, grip aşısının da hastalıklardan korunmada önemli bir adım olduğunu belirtti. Özellikle 9 yaşın altındaki çocuklara ilk kez uygulanacak aşıların bir ay arayla iki doz yapılması gerektiğini, 3 yaş altındaki çocuklara ise yarım doz aşı uygulanmasının önerildiğini aktardı. Kendisi de iki çocuğu kreşe giden bir anne olarak grip aşısının hastalığın sıklığını ve şiddetini azalttığını ifade etti.



Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda dengeli ve mevsimine uygun beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. Çebi, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesinin hormonlu gıdalardan kaçınmak adına faydalı olduğunu belirtti. Beta glukan gibi takviye ilaçların soğuk algınlığına karşı direnci artırabileceğini, ancak bu tür desteklerin doktor tavsiyesiyle kullanılmasının önemli olduğunu hatırlattı.

Tedbirimizi almalıyız

Dr. Çebi, öksürük sorununa karşı ayva yaprağı ve ıhlamur gibi doğal bitkilerin kullanılabileceğini önerdi. Ayrıca doğal bir öksürük şurubu tarifi sunarak, "Turpu oyarak içine karabiber ve bal koyup gece boyunca bekletirseniz sabaha doğal bir öksürük şurubu elde edersiniz," dedi. Bununla birlikte, burnu sürekli akan çocuklar için başucuna soğan koymanın burun tıkanıklığını hafifletebileceğini ekledi. Dr. Çebi, uzun süren grip ve öksürük durumlarında mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini vurgulayarak, "Tedbirimizi aldığımızda kış aylarından korkmamıza gerek kalmayacaktır," ifadelerini kullandı.

Muhabir: EYLÜL SANSÜR