Kalp krizi ve kalp hastalıkları, genç yaşlarda daha sık görülmeye başlanırken, bu hastalıkların risk faktörleri arasında obezite önemli bir yer tutmakta. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Veli Gökçe, kalp hastalıklarından korunmanın sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemekle mümkün olduğunu belirterek, önleyici tedbirlerin tedavi yöntemlerinden hem daha az riskli hem de daha düşük maliyetli olduğunu açıkladı. Gökçe, yaşam tarzı değişikliklerinin kalp sağlığı üzerinde büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekti.
Beslenme şekli çok önemli
Son dönemde gençlerdeki kalp krizi vakalarının artışı dikkat çekerken, Dr. Gökçe, obezitenin yalnızca kalp-damar sağlığı için değil, birçok kronik hastalık için de tehdit oluşturduğunu belirtti. Kalp sağlığını korumak adına Akdeniz tipi beslenmenin önemine değinen Gökçe, işlenmiş ve paketli gıdaların kalp sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. "Özellikle organik gıdaların yerine paketli gıdaların tüketiminin artması kalp krizi vakalarının artışına yol açıyor," diyen Gökçe, mevsiminde taze sebze ve meyve tüketmenin, evde hazırlanan organik yiyeceklerin tercih edilmesinin kalp sağlığı için kritik olduğunu ifade etti.
Kalp sağlığıza zarar veriyorsunuz
Gökçe, kalp sağlığını olumsuz etkileyen diğer faktörlere de değinerek, “Hızlı yaşam temposu, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, alkol ve tütün kullanımı gibi alışkanlıklar kalp krizi riskini artırıyor,” dedi. Gökçe’ye göre, teknolojik gelişmelerle birlikte paketli gıdalara kolay erişim, rafine ve lifsiz ürünlerin tüketimi, hareketsiz yaşamın yaygınlaşması ve bunların bir sonucu olarak gelişen obezite, hastalıkların başlıca sebepleri arasında.
Egzersizin de kalp sağlığında büyük bir rol oynadığını belirten Gökçe, “Egzersiz, kas-iskelet sistemini korumanın yanı sıra kardiyak değerleri de dengeler. Günlük 10 bin adım veya 30-45 dakikalık tempolu yürüyüşler kalp sağlığını destekler. Ayrıca diğer spor dalları ve kardiyo egzersizleri de önerilebilir” ifadelerini aktardı.