Orçun BULDAÇ- M-çiçeği virüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan  Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr Duran Tok, virüsün Orthopoxvirus ailesine ait bir virüs olduğunu aynı zamanda çiçek hastalığına neden olan variola virüsü ile de akraba olduğu, Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülse de tüm dünyada risk potansiyeline sahip olduğunu paylaştı. Doç. Dr. Duran Tok, “Maymun çiçeği virüsü, hem insandan insana hem de hayvandan insana bulaşabilen viral bir zoonotik hastalıktır” açıklamasında bulundu.

İlk defa Danimarka’da saptandı

Doç. Dr. Duran Tok, “Her ne kadar maymun çiçeği dense de kesin rezervuarlarının kemirgenlerin olduğu düşünülmektedir” ifadelerini kullanarak MPOX virüsünün ilk olarak 1958 yılında Danimarka Kopenhag’da Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden deney hayvanı olarak getirilen maymunlarda görüldüğünü paylaştı.

Hayvandan insana da bulaşabilir

Ayrıca Doç. Dr. Duran Tok, hastalığın hayvandan insana da bulaşmasının söz konusu olduğunu aktararak“Uzun süreli yakın ten tene temas, enfekte kişinin sekresyonları ile bunun yanında cilt lezyonları ile direkt temas ve kısa zaman önce enfekte lezyonlarla kontamine olmuş kıyafet, yatak çarşafı, havlu gibi nesnelerle direk temas sık bulaşma yollarındandır” ifadelerini paylaştı.



Son olarak Doç. Dr. Duran Tok, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: “Ateş, deri döküntüleri, baş ağrısı, lenf düğümlerinin büyümesi, sırt ve kas ağrısı, halsizlik, cilt lezyonları genellikle ateş çıktıktan bir kaç gün sonra başlar. Döküntüler yüz ve ekstremitelerde daha fazla görülmektedir. Yüz bölgesinde vakaların çok büyük bir kısmında görülen döküntüler, farklı olarak avuçları ve ayak tabanlarını da tutabilmektedir.”

Muhabir: Orçun BULDAÇ