Okulların açılmasıyla birlikte, çocukların kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirmesi hastalık riskini arttırmaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cansu Yılmaz, hijyen ve aşılama konularının önemine dikkat çekti. Sonbahar mevsiminin gelmesiyle çocuklarda soğuk algınlığı, grip ve akut solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların daha sık görüldüğünü belirten Yılmaz, okullarda en yaygın bulaşıcı hastalıkların ise kızamık, su çiçeği, grip ve nadiren menenjit olduğunu söyledi.

Dr. Yılmaz, enfeksiyonlardan korunmak için aşıların tam yaptırılması, el yıkama alışkanlığının kazandırılması, düzenli ve dengeli beslenmenin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çocukların mevsim şartlarına uygun kıyafetler giymesi, yeterli sıvı tüketmesi ve düzenli uyku almasının hastalıklardan korunmada önemli olduğunu belirtti. Aileler ve öğretmenlere hijyen kurallarına dikkat etmeleri çağrısında bulundu.

Döküntülü çocuk hastalıklarının aşıyla önlenebileceğini ifade eden Dr. Yılmaz, bu hastalıkları geçiren çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, grip aşısının 6. aydan itibaren yapılabileceğini, hijyen kurallarına uyarak ve yiyecekleri iyice yıkayarak hepatit A gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu ekledi.

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan