Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kaydu, okul çağındaki çocukların göz sağlığının eğitim başarısında kritik rol oynadığına dikkat çekerek, ailelere çocuklarını düzenli göz muayenesine götürmeleri çağrısında bulundu. Kaydu, çocukların görme problemlerinin öğrenme sürecini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, özellikle tahtadaki yazıları görememe, kitap okurken zorlanma ve derslere odaklanmada güçlük çekme gibi durumların göz sağlığı sorunlarına işaret edebileceğini ifade etti. Erken teşhisin önemine vurgu yapan Kaydu, baş ağrısı, göz kısma ve okuma güçlüğü gibi belirtilerin görme problemlerinin habercisi olabileceğini söyledi.

Kaydu, “Göz sağlığı, çocukların öğrenme sürecinde temel etken. Net göremeyen çocuklar, tahtadaki yazıları seçemeyebilir, kitapları okumakta zorlanabilir ve derslere odaklanmakta güçlük çekebilir. Bu aşamada hem anne babaların hem de öğretmenlerin dikkati çok önemli. Çocuklar genellikle görme problemlerini fark edemez veya bunu ifade edemezler. Ancak sık sık baş ağrısı, gözlerini kısarak bakma, tahtadaki yazıları görememe, kitap okurken zorlanma gibi belirtiler göz problemlerinin işareti olabilir. Bu tür belirtiler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Erken teşhis edilen göz sorunları, basit müdahale ve önlemlerle çözülebilir ve çocuğun hem sosyal hem de öğrenim hayatı olumsuz etkilenmez” açıklamalarında bulundu.

Altın tavsiyeler: Gözlük seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Altın tavsiyeler: Gözlük seçerken nelere dikkat etmeliyiz?


Göz tembelliği, şaşılık, miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz rahatsızlıklarının çocuklar arasında yaygın olduğuna dikkat çeken Kaydu, bu sorunların erken tanısının, çocuğun sosyal ve akademik hayatını olumsuz etkilenmeden sürdürebilmesi açısından hayati önemde olduğunu belirtti.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ