Hava değişimi dönemleri olan ilkbahar ve sonbahar mevsimleri, artan polenler ve diğer çevresel faktörlerle, alerjik bünyeye sahip kişiler için zorlayıcı olabiliyor.

Sonbahar alerjilerinin genellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. İrem Önlen,  "Alerji semptomlarınızı takip etmek önemlidir. Öksürük, hırıltı ve göğüste sıkışma gibi semptomlarla gecenin bir yarısı uyanıyorsanız, ev işleri gibi hafif fiziksel aktivitelerden sonra soluk soluğa kalıp yoruluyorsanız veya baş dönmesi hissediyorsanız ya da normal egzersiz rutininizi tamamlayamıyorsanız, bunlar bir alerjinin astıma yol açtığının belirtileri olabilir" ifadelerini kullandı. 

Madde madde sıraladı: Alerjiden nasıl korunuruz?

Bahar alerjilerinden korunmak için çeşitli yöntemler olduğunu söyleyen Önlen, şu uyarılarda bulundu: 

"Alerjiler için önleyici ve koruyucu hekimlik temel yaklaşımında; bağırsak sağlığı, detoks organlarının çalışması ve alerjenden uzak kalmak önemlidir.

Detoks organlarının sağlıklı çalışması için; iyi bir karaciğer, bağırsak, böbrek fonksiyonunuzun olması önemlidir

Alerjenden uzak kalmak için HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanmak, dışarıdan eve geldikten sonra giysilerin değiştirilmesi ve mümkünse duş alınması, evde düzenli olarak toz almak ile birlikte küf oluşumunu önleyici tedbirler almak da önerilebilir.

Bağırsak sağlığı için; doğru ve temiz beslenmek, doğru besin takviyeleri kullanmak önemlidir.

Sonbahar alerjileri, yaşam kalitesini düşürebilir, ancak belirtiler hafifletilebilir ve alerjenlere maruz kalmayı azaltmak için çeşitli önlemler alınabilir."

Önlen ayrıca alerji semptomlarının şiddetli olması halinde bir doktora başvurulması gerektiğini vurguladı. 

Muhabir: EYLÜL SANSÜR