Çeşitli nedenlere bağlı olarak deri üzerinde meydana gelen renk değişimleri genellikle vitiligo hastalığı ile ilişkilendirlmektedir. Peki, Vitiligo nedir? Vitiligo tedavi yöntemleri neler?

Vitiligo hastalığı nedir?

Yerel albinizm  olarak bilinen vitiligo hastalığı deride melanin pigmentinin azalması ya da yokluğu nedeniyle ortaya çıkan soluk lekeler olarak adlandırılmaktadır. Derisi koyu renkli olan bireylerde daha belirgin olan lekeler açık renkli derisi olan bireylerde ise güneş etkisiyle bronzlaşmada belirginleşebilirr. Genellikle eller, bilekler, ağız ve göz çevresi derisi, anüs ve dış genital organların derisi vitiligonun en sık rastlandığı alanlar olarak bilinmektedir. Vitiligoda değişik büyüklükte pigmentsiz alanlar deride beyaz lekeler olarak ortaya çıkar. Kimi zaman görünmeyecek kadar küçük olan bu bölgeler kimi zamanlarda daha büyük boyutlara ulaşabilir ve deride geniş alanları etkileyebilmektedirler.

Vitiligo hastalığının belirtileri nelerdir?

Her yaşta ortaya çıkabilen bir cilt rahatsızlığı olan vitiligo hastalığı genellikle güneş ışığına maruz kalan bölgelerde görülür. Eller, kollar, yüz, boyun ve bacaklar en sık etkilenen bölgeler arasında yer alır. Hastalığın en belirgin işareti, ciltte beyaz lekelerin oluşmasıdır. Bu lekeler zamanla büyüyebilir ve vücudun daha geniş alanlarını kaplayabilirler. Esmer tenli kişilerde lekeler daha kolay fark edilirken, kadınlarda hastalığın fark edilme oranı erkeklere göre daha yüksek orandadır. Vitiligo, iç organları etkilemez. Yalnızca cildin renk verici hücrelerinde bozulma sonucu meydana gelir. Derideki beyaz lekeler dışında başka bir belirti göstermez.

Vitiligo tedavi yöntemleri neler?

Vitiligo, tedavi edilemeyen bir rahatsızlık olarak bilinse de çeşitli yöntemlerle hastaların yaşam kalitesi artırılabilir. Hastalığı tamamen durduran bir ilaç ya da aşı bulunmamaktadır. Ancak bazı tedavi yöntemleri, renk pigmentlerinin geri kazanılmasına yardımcı olabilmektedir.

Ciltteki renk farkını azaltmak için depigmentasyon maddesi uygulanabilinmektedir. Bu işlem, koyu renkli bölgelerin açılmasını sağlayarak renksiz alanlarla farkı azaltır. Cerrahi seçenekler arasında cilt grefti ve süspansiyon hücre nakli de bulunmaktadır. Bu işlemlerle pigmentli dokular, vitiligo bölgelerine nakledilir ve renksiz alanların renklenmesi hedeflenir. Ancak bu yöntemler de kesin çözüm sunmamaktadır.

Tedavi dışında, estetik kaygıları azaltmak için makyaj ve kamuflaj yöntemleri tercih edilebilir. Güneş ışığına karşı yüksek korumalı kremler kullanarak, lekelerin daha fazla zarar görmesi önlenebilir. Vitiligo, bulaşıcı olmayan ve sağlık riski taşımayan bir hastalık olduğu için tedavi seçenekleri kişisel tercihlere göre uygulanmaktadır.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ