Özellikle yağmurlu havalardan önce kendisini iyiden iyiye hissettiren bir rahatsızlık olan romatizma, tendonları, kasları, bağları, kemik ve eklemler gibi bir veya daha fazla yapıyı etkileyerek ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan kas-iskelet sistemi bozukluğudur. Peki romatizma kimlerde görülür? Romatizmanın belirtileri nelerdir?
Romatizma hastalığı eklemleri veya bağ dokusunu etkileyerek aralıklı ağrıya neden olan kronik durumları tanımlar. Romatoid artrit (iltihaplı romatizma) ve eklem dışı romatizma gibi birçok türü vardır. Eklemlerinde romatizma ağrısı yaşayan birçok birey yaşadığı semptomların hava durumuyla bağlantılı olduğunu belirtir. Soğuk ve yağışlı havalarda sıcak ve kuru havalara kıyasla daha fazla ağrı hissedilebilir. Araştırmalar eklem rahatsızlıklarını tetikleyen faktörün yağmur olmadığını, yağmurlu havalardaki basınç, sıcaklık ve nem değişiklikleri olduğunu gösterir.
Romatizması olanlar yağmurun yağacağını nasıl anlar?
Halk arasında özellikle yağmurlu havalardan önce romatizması olanların yağmur yağacağını anladığı ifade edilir. Yağmur öncesi vücut sinyalleri doğrudan yağışla değil, yağışın yol açtığı barometrik basınç değişimiyle ilişkilidir. Barometrik basınç ve romatizma arasındaki bağlantı sebebiyle eklem ağrıları tetiklenir. Bu süreçte;
Hava bir ağırlığa sahiptir ve etrafındaki her şeye basınç uygular. Bu basınca atmosfer basıncı ya da barometrik basınç denir. Yağmur veya kar yağdığında da barometrik basınç düşer. Basınç düşüşü sebebiyle dokular genişler, eklem sıvısı yoğunlaşır veya sertleşir. Romatizma sebebiyle hâlihazırda iltihaplı olan eklemlerdeki bu değişiklik eklemlerin duyarlılığını artırır. Artan eklem hassasiyeti sebebiyle de daha çok ağrı hissedilir.
Romatizma neden olur?
Romatizma nedenleri, iltihaplı ve iltihapsız romatizma olarak iki farklı çerçevede değerlendirilebilir. İltihaplı romatizma olarak bilinen romatoid artritte bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırması söz konusudur. İltihapsız romatizmada ise durum biraz daha farklı farklıdır. İltihapsız romatizma genellikle genetik geçişle birlikte yaş, cinsiyet ve kilo durumlarını kapsar.
Aynı zamanda bazı romatizmalar sadece eklemleri değil, bağışıklık sistemini ve iç organları da etkiler. Son yıllarda uygulanan ilaç tedavileriyle şiddeti ve semptomları hafifletilebilen romatizma hastalığının kesin bir tedavisi olmasa da hastaların daha rahat bir hayat geçirmesi sağlanır.
Genel olarak romatizma nedenleri şunlardır:
-Genetik
-Yaş
-Cinsiyet
-Çevresel faktör
-Obezite
-Ağır spor yapılması
-Darbe ve yaralanmalar
-Eklem ve dokuların yıpranması
-Stres
-Yaşam tarzı
-Metabolik problemler
Romatizma belirtileri nelerdir?
Birden fazla eklemde oluşan ağrı, kızarıklık, şişlik ve sertlik, sabahları veya otururken meydana gelen kas sertliğiyle birlikte hassasiyet, ateş, yorgunluk ve hareket kısıtlılığı romatizmanın yaygın belirtileri arasında gösterilir.
İşte romatizmanın yaygın bir şekilde görülen belirtileri...
-Birden fazla eklemde hissedilen ağrı, kızarıklık, şişlik ve sertlik
-Özellikle dizlerde, ayak bileklerinde, dirseklerde ve bileklerde ağrı
-Göğüs ağrısı ve nefes darlığı
-Omurgaya yayılan bel ağrısı
-Özellikle sabahları en az 1 saat süren eklem sertliği
-Güneşe karşı hassasiyet
-Ateş
-Kronik yorgunluk ve enerji düşüklüğü
-Saç dökülmesi
-Dinlenirken ve ayağa kalkarken sırtta ağrı ve sertlik
-Hareket ederken zorlanma ve tutukluk
-Böbrek fonksiyonlarının bozulması
-İştah azalması ve kilo kaybı
-Gözlerde tahriş ve yanma
-Ağız kuruluğu
-Beze oluşumu
-El ve ayak tırnaklarında değişiklikler
-Döküntü