Semra İğtaç- Yaz aylarının artan sıcaklıklarıyla birlikte gıda güvenliği konusundaki hassasiyet daha da önem kazanıyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda güvenliğine dikkat çekerek, “Her gün başka bir gıda zehirlenmesi ve gıda ürünlerinde taklit/tağşiş haberiyle karşılaştığımız bu dönemde, hem üretici hem de tüketicilere önemli görevler düşüyor.” dedi.
Soğuk zincirin önemi
Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tavuk eti, balık ve yumurta gibi ürünlerin üretimden son satışa kadar soğuk zincirde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edilmesi ve ambalajlarının zarar görmemiş olması şart. Mikroorganizmaların 10 ila 65 derece arasında hızla çoğalabildiğine dikkat çeken Toprak, özellikle et ürünlerinin buzdolabında bile iki günden fazla saklanmaması gerektiğini belirtti.
Dondurma tüketimi
Özellikle yaz aylarında tüketimi artan dondurmanın orijinal şekli ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmeli. Alışverişin en son aşamasında alınarak hızla soğutucuya ulaştırılmalı ya da hemen tüketilmelidir.
Tavuk ve diğer et ürünleri
Tavuk eti, balık, kıyma ve parça et ürünleri kesinlikle oda sıcaklığında çözdürülmemeli, buzdolabında çözdürme işlemi yapılmalıdır. Soğuk zincirin kırılmaması için bu ürünler mümkün olduğunca çabuk tüketilmelidir.
Bakanlık ve üreticilere görevler
Gıda güvenliğinin sağlanmasında en önemli konu, etkin ve nitelikli denetimlerdir. Çok üzücü sonuçlara varabilecek ve ölümle sonuçlanabilecek gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için, toplu yemek üretimi ve tüketimi yapılan yerlerin yeterli sıklıkta ve etkin denetimi zorunludur. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, küçük gıda işletmeleri de dahil olmak üzere denetimleri artırması, yetkilendirilmiş gıda danışmanlarının bulunmasını sağlaması ve yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdam ederek etkili denetimler yapması gerekmektedir.
Yaz aylarında gıda güvenliğine dikkat ederek sağlığınızı koruyun!