Batuhan KAYA- Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's Türkiye raporunu yayımladı. Kurum, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden artırarak "B1"e yükseltirken, görünümünü ise "pozitif" olarak korudu. İktidar kanadında coşkuyla karşılanan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sosyal medya platformu X’te paylaşım yaparak kutladığı Moody's kararı, karar metnindeki bir ayrıntıyla dikkat çekti.
Karar metninde geçen "Ücretlerin geriye dönük endekslenmesi uygulamasını sona erdirmek reformlar için olumlu olacaktır” ifadeleri, metinde iki defa geçti. Bu ifadeyle ücret ayarlamalarının gerçekleşen değil, beklenen enflasyona göre yapılması gerektiği kaydedildi. Moody’s’in “beklenen enflasyon oranında zam tavsiyesi”ne göre, 2025 yılında asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmalı, Merkez Bankası’nın verilerine göre ise beklenen enflasyon yüzde 25 oranında kalıyor. Yani Moody’s’in önerisine göre Türkiye’deki işçilerin yüzde 60’ını oluşturan asgari ücretliler, yüzde 30 zam almalı.
Moody’s’in “önerisini” değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, “Belirlenen enflasyon hedefinin üzerinde asgari ücretliye zam yapmamak aslında bu insanlara çalışmayın demek anlamına geliyor” değerlendirmelerinde bulundu.
Asgari ücretliye 'çalışmayın' diyorlar
Asgari ücrete 2025 yılı için beklenen enflasyon üzerinde zam yapmamanın asgari ücretliye ‘Çalışmayın’ demek olduğunu söyleyen Sarı, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Belirlenen enflasyon hedefinin üzerinde asgari ücretliye zam yapmamak aslında bu insanlara çalışmayın demek anlamına geliyor. İşçiler ve sendikalar bir araya gelirse insanca yaşayacak bir ücret alabiliriz. Asgari ücretliler 1 ay işe gitmezse bütün yük patronlara kalır, işçilerin olmadığı bir dünyada üretimin olmayacağı gerçektir. Asgari ücretliler 1 ay boyunca çalışmadığında patronların kapılarına nasıl kilit vurduğunu ve zarar ettiğini göreceğiz. Bizleri, derin yoksulluğa doğru götürüyorlar, buna müsaade etmemeliyiz.”