Diğer adıyla aşotu olarak bilinen Kişniş, maydanozgiller ailesine ait bir bitkidir. Kökeni Akdeniz ülkeleri olan kişnişin pek çok alanda kullanımı yaygın olsa da sağlığa olan faydaları ile isminden söz ettirmeye devam ediyor. Kişniş, çiğ olarak, tohum halinde ve toz halde mutfaklarda kullanılır.

Kişniş'in besin değerleri

100 gram kişnişte şu besin değerleri yer alır:

-Kalori: 6 kcal
-Karbonhidrat: 0.3 g
-Protein: 0.6 g
-A vitamini: 270 IU
-K vitamini: 12.4 mcg
-Folat: 2.5 mcg
-Potasyum: 20.8 mg

Kişniş'in faydaları nelerdir?

-Kişniş'in içerisinde bolca bulunan K vitamini kemik sağlığına katkıda bulunur. Kan pıhtılaşmasında, kemiklerin onarılmasında, eklem problemlerinde ve osteoporozun önlenmesinde etkilidir. 

-İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücutta bulunan fazla sodyumun vücuttan atılmasını sağlar, bu sayede kişinin yüksek tansiyon ve kolesterol artışı gibi durumlarda koruyucu görev üstlenir. Tüketilen kişniş tohumları kolestrol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği lanilool maddesi ile kan basıncının düşürülmesini sağlar.

-Lif bakımından zengin bir bitki olan Kişniş, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İçerdiği lif sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar, ishal ve kabızlık gibi sorunların çözülmesini sağlar. Buna ek olarak Kişniş yağı gaz giderici, ishal tedavisi ve gastrit için de faydalı olabilir.

-Kişniş tohumlarının antioksidan içeriği sayesinde cilt hastaları tedavi edilebilir. Aynı zamanda kişniş tohumu suyu saçları güçlendirir. İçerisinde bulunan linoleik asit, kolajen sentezine katkı sağlar. Bu sayede artan kolajen seviyeleri erken yaşlanma, akne ve lekelenmeyi engeller.

Muhabir: ALEYNA ARSLANBAŞ