Türkiye’nin doğal zenginliklerinden biri olan ve Hititler döneminden beri tuz elde edilen Çankırı Yer Altı Tuz Şehri, astım ve KOAH hastaları için umut oldu. Çankırı Valiliği’nin öncülüğünde hayata geçirilen "Daha Güçlü Bir Nefes Projesi", Türkiye’nin dört bir yanından gelen 15 hastanın 15 günlük tedavi süreci ile sona erdi. Proje kapsamında mağarada yapılan solunum terapileri, hastaların nefes kapasitelerinde gözle görülür iyileşmelere yol açtı. Yer Altı Tuz Şehri'nde uygulanan bu tedavi yöntemi, sağlık turizminde Türkiye’nin adını duyuracak.

3 yılda 1,5 milyon kişiye şifa

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Yer Altı Tuz Şehri'nde yapılan törendeki konuşmasında, hastaların aldıkları sağlık hizmetinden duydukları memnuniyetin tüm paydaş kurumları motive ettiğini söyledi.
Göreve geldiği günden beri Yer Altı Tuz Şehri için mücadele ettiğini anlatan Esen, her yıl düzenledikleri festivaller sonucu 3 yıl sonunda 1,5 milyon kişiye ulaştıklarını belirtti.
Sağlık turizmi anlamındaki proje kapsamında hastaların Yer Altı Tuz Şehri'nde vakit geçirdiklerini dile getiren Esen, "Teknik veriler ve analizlerle karşımıza çıkan mutluluk verici tabloyla biz de huzur bulduk. Attığımız taşın yerine vardığını görmek bizi çok mutlu etti." dedi.

"Çok faydalandığımı, şifa bulduğumu düşünüyorum"

Yer Alt Tuz Şehri'nde tedavi görmek için Bursa'dan gelen Ahmet Uz, mağaraya geldiği günden beri nefesinin değiştiğini dile getirerek, "Her gün güzel vakit geçirdik. Mağaranın girişindeki yokuşu 5-6 dakikada çıkarken, şu anda 1 dakika 40 saniyede çıkmayı başardım. Burada 15 günlük süreci tamamladık, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yürümekte zorlanırken terapiden koşarak çıktı

Antalya'dan gelen Nursel Sümen de günlük yaşamında yürümekte bile zorluk çektiğini vurgulayarak, "Buraya ambulans yardımıyla geldim, şimdi yürüyerek, koşarak çıktım. 15 gündür burada çok güzel vakit geçirdik. Çok faydalandığımı, şifa bulduğumu düşünüyorum." diye konuştu. 

Kaynak: AA