Günlük hayatta sürekli yapılan koşma, yürüme, kalkma gibi aktivitelerin yanında vücudun tüm ağırlığını taşıyan diz eklemi sürekli olarak büyük baskılara maruz kalır. Ayrıca bazı diz rahatsızlıkları diz kapağında da ağrıya neden olabilmektedir. Peki, çoğumuzun zaman zaman yaşadığı diz kapağı ağrısının sebepleri nelerdir? Diz kapağı ağrısına ne iyi gelir?
Diz kapağı ağrısının sebepleri nelerdir?
Diz kapağı ağrıları çoğunlukla yorgunluk, aşırı kullanım, zorlama, yaşlılık, travmalar, pozisyonel kaymalar ve diğer hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar.
Koşmak, çömelmek, bazı egzersizler ya da uzun süre hareketsiz kalmaktan da diz kapağı ağrısı oluşabilir. Ayrıca uzun bir süre hareketsiz kalmak da ağrıyı tetikleyebilir. Diz bükülüp düzleştiğinde bir gıcırdama hissedilebilir veya ses gelebilir. Zaman zaman diz kapağı çevresinde şişlik bile oluşabilir.
Tek bir nedeni olmayan diz ağrılarının kesin tanısı fizik muayenesi, hastanın öyküsü ve radyolojik görüntülemeler sonucunda konur. Ağrının anlık olarak mı yoksa sürekli mi olduğu da tanı açısından önemlidir. Bu yüzden uzman ile görüşürken hasta öykünüzü net anlattığınızdan emin olun.
Diz kapağı ağrısına ne iyi gelir? Diz kapağı ağrısı nasıl geçer?
Diz ekleminde veya çevresinde sıvı toplandığında meydana gelen ağrıları hafifletecek yöntemlerden bazıları şu şekilde:
Ağırlık kaldırmanıza neden olacak aktivitelerden kaçınıp dizinizi dinlendirebilirsiniz.
Kan akışını engellemeyecek şekilde hafif baskılı bir sargı yapabilirsiniz. Bu, diz kapağında meydana gelen sıvı birikimini engeller.
15-20 dakika soğuk buz uygulaması yapmak diz kapağı ağrısına iyi gelir. Sinirlerin zarar görmemesi için süre 20 dakikayı geçirmeyin.
Dizinize soğuk uygulaması yaptıktan sonra yastık kullanarak dizinizi kalp seviyesinden daha yükseğe kaldırabilirsiniz.