Batuhan Kaya/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın, 21 ay zamsız sözleşme önermesi nedeniyle tıkanan TİS görüşmeleri, tam gün iş bırakma eylemiyle sonuçlandı. Tam gün iş bırakan İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçileri, önce İzBB başkanlık makamının da bulunduğu İzmir Sanat'a sonra ise CHP İzmir İl Başkanlığı'na yürüdü. CHP İzmir İl Başkanlığı önünde belediye emekçileri adına basın açıklaması gerçekleştiren Tüm-Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, ". Belediye yönetimi emekçilerin demokratik haklarını kullanmalarını engellemek için daire başkanları aracılığı ile baskı oluşturmak amacıyla, eyleme katılan emekçilerin isim listeleri toplanmıştır. Ayrıca İş yerlerimizin içine kadar emniyet güçlerini çağırarak emekçilere biber gazı sıktırarak, şiddet uygulatmış, demokratik haklarını kullanan emekçilere soruşturma açmıştır. Tüm baskılara rağmen emekçiler kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceğini her gün yaptıkları eylemlerle göstermiştir" diye konuştu.

Açlıkla tehdit ettiler

CHP’yi, AKP iktidarının yasalarını uygulayarak emekçileri açlıkla tehdit ettiğini söyleyen Keleş, “Sayın Tugay Emekçilerin kararlı tutumu karşısında İzBB Meclisinin kendisine toplu sözleşme yetkisi vermesine rağmen, Temmuz ayında yapılan Belediye Meclis Toplantısına yasal sınırın üstünde toplu sözleşme yapmak için yetki istemiş, Belediye Meclisinde grubu bulunan tüm partilerin oy birliği ile kendisine yetki verilmiş, ancak Sayın Tugay, kazanılmış haklarınızı koruyarak ve memur maaşlarına gelen zamları yansıtarak sizinle toplu sözleşme yapmak istiyorum ancak CHP Genel Merkezinden onay bekliyorum diyerek, İzBB Meclisinin verdiği yetkiyi yeterli görmemiş olacak, bir de CHP Genel Merkezinden yetki alma ihtiyacı duymuştur. CHP Genel Merkezi, ülkede yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle halkın yoksullaştığını, alım gücünün düştüğünü ve halkın geçinemediğini her gün televizyon ekranlarından ifade etmesine rağmen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının onay verirseniz enflasyon artışlarını dahil ederek memurlarla toplu sözleşme yapmak istiyorum talebine, 21 ay boyunca hiç artış olmadan sözleşme yapacaksın eğer kabul etmezlerse, AKP iktidarının gerici, yasakçı ve hukuksuz yasalarını uygulayarak, yasal sınırdan  ödeme yapmasını önererek 6200 belediye memurunu açlıkla yoksullukla tehdit etmiştir” dedi.

Genel Merkez ile Tugay paslaşıyor

CHP Genel Merkezi ile Tugay’ın “hak gasbı” için paslaştığını söyleyen Keleş, “Belediye Başkanı Sayın Cemil Tugay ile CHP Genel Merkezi arasında emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmek için paslaştıklarını görüyoruz, biri sıkışınca topu diğerine atarak birbirlerini rahatlatmaya çalışıyorlar. İktidara yürüdüğünü iddia eden bir partinin, yaklaşık 2 yıl boyunca hiç artış yapılmadan toplu sözleşme dayatmasında bulunması, yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır sözünü hatırlatıyor. Bizde, iktidara giden yolun yerel yönetimlerden geçtiğini kendilerine hatırlatmak isteriz. Haktan, hukuktan, adaletten, emekten, demokrasiden ve özgürlüklerden yana olduğunu iddia eden bir siyasal anlayışın, belediye başkanına 2 yıl artış olmadan sözleşme yapacaksın, kabul etmezlerse mevcut verdiğinin yarısını keseceksin talimatı vermesi, söylenilenle uygulananın örtüşmediğini çok açık göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Bu karardan vazgeçmeye çağırıyoruz

Tugay’ın toplu sözleşme masasını yok sayan kararından vazgeçmesini isteyen Keleş, “Buradan ifade etmek isteriz ki, belediye emekçileri hiçbir baskıya boyun eğmemiştir, emekçilerin haklarına yapılan saldırı kimden gelirse gelsin mücadele etmiştir. Buradan CHP Genel Merkezini emekçileri, sendikaları, toplu sözleşme masasını yok sayan bu kararından vazgeçmeye çağırıyoruz. Özgür toplu sözleşme masasının kurulması ve demokratik ortamın yaratılması için kendilerini göreve davet ediyoruz. Belediye emekçileri mücadele ederek, bedeller ödeyerek kazandığı haklarının gasp edilmesine asla müsaade etmeyecektir. Gasp edilen haklarımız iade edilene ve özgür toplu sözleşme masası kurulana kadar, İzmir ve Ankara’nın her yeri mücadelemizin merkezi olacaktır” diye konuştu.

Muhabir: BATUHAN KAYA