Çeşme Meteoroloji İlçe Müdürlüğü bahçesindeki sakız ağaçlarında hasat öncesi ağaç çizim işlemi gerçekleştirildi.  
Etkinlikte konuşanTarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin sakız reçinesinin özellikle tıbbi olarak mide rahatsızlığı, ülser, gastrit, mide kanseri gibi rahatsızlıklarda, yanıklarda, ağız sağlığında, virüs hastalıklarında, gastronomide, kozmetik ve gıda sanayisinde 360'a yakın ürün çeşidinde kullanıldığını söyledi.

Yıllık üretim 200 kilo

Çeşme, Urla, Karaburun ve Seferihisar ilçelerinde 60 binin üzerinde sakız fidanı ve hasat olgunluğuna erişmiş sakız ağacı bulunduğunu ifade eden Şahin, üreticilerin yıllık 200-250 kilogram sakız reçinesi hasadı yaptığını anlattı.

Tek alanda 8 bin ağaç dikildi

Şahin, bölgede sakız ağacı yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı amaçladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Özellikle yarımadanın tamamında coğrafi işaretli sakız üretimini ve sakız ağacını hızlı bir şekilde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili kooperatifler ve yerel dinamiklerle hamlelerimizi yapıyoruz. Son dönemde tek bir alan içerisinde 8 bin civarında bir dikim yapılarak, belki de Türkiye'deki ve bölgedeki en büyük sakız parseli oluşturuldu. Hatta yavru vatan Kıbrıs'a da yaklaşık 2 bin civarında sakız fidanı göndererek orada da üretimini yaptırmaya çalışıyoruz."

15 gün sonra sakız hasadı yapılacak

Türkiye'nin damla sakızı ihtiyacının yaklaşık 10 ton olduğunu ifade eden Şahin, yapacakları çalışmalarla 5-6 yıl içerisinde, sakız reçinesi hasat miktarını yıllık 200-250 kilogramlardan 5-6 ton civarına çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. 
Etkinlikte ağaçlardan damla sakızı elde edilebilmesi için çizim yapıldı. Çizim yapılan ağaçlarda, 15 gün sonra hasat gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA