Birçok sağlığa faydasının olduğu bilinen nane ailesine ait Salvia Hispanica bitkisinden elde edilen Chia tohumu, oval şekilli ve gri renkte tohumlardır. Peki, Chia tohumunun faydaları nelerdir? Chia detoksu nasıl yapılır?

Chia tohumunun faydaları nelerdir?

Yüksek lif ve omega-3 yağ asidi içeren chia tohumu, dokuz amino asidi tam olarak barındırdığı için bitkisel bazlı protein kaynakları arasında önemli bir yer tutmaktadır. 100 gram chia tohumunda yaklaşık 34 gram lif ve 16 gram protein bulunur. Yüksek lif içeriğiyle sindirimi destekleyen chia, şişerek tokluk hissi sağlamaktadır. Chia tohumları, çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindir ve anti-inflamatuar özellikler gösterir. Alfa-linolenik asit içeriği, vücutta omega-3 yağ asitlerine dönüşerek kalp sağlığını destekler.

Chia, lifli yapısı ile kan şekeri seviyelerini dengeler ve insülin direncine karşı koruma sağlar. Omega-3 içeriği sayesinde kalp hastalığı riskini azaltır ve yüksek tansiyona iyi gelir. Tokluk hissi sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur. Antioksidan özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere yakalanma riskini azaltır. Yüksek kalsiyum, magnezyum ve fosfor içeriği ile kemikleri güçlendirir. Aynı zamanda lifli yapısıyla sindirimi düzenler, kabızlığa iyi gelir.

Chia detoksu tarifi

Chia tohumu, çiğ olarak yemeklerde veya salatalarda kullanılabilmektedir. Blender ile toz haline getirilebilen chia, smoothie, çorba ve tatlı yapımında da tercih edilmektedir. Chia tohumunun sıvı ile temas ettiğinde hacmini on kat artırma özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle 1:6 oranında su eklenerek ıslatılmalı ve en az bir saat suda bekletilerek jölemsi kıvam elde edilmelidir. Pişirilmeden tüketildiğinde besin değerleri korur ve kahvaltı, salata gibi öğünlerde farklı şekillerde kullanılabilmektedir.



Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 limon
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1,5 bardak su

Öncelikle chia tohumları suya eklenip bir saat bekletildikten sonra diğer malzemelerle karıştırılıp blenderdan geçirilir. Elde edilen bu karışımı sabahları aç karnına tüketebilirsiniz. Bağırsakları çalıştırarak toksinlerin atılmasına yardımcı olan bu karışım, bir ay boyunca kullanılabilir. Ancak bu detoksu uygulamadan önce mutlaka doktora danışılmanız önerilmektedir.

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan