12 Temmuz Cuma günü İzmir’in Konak ilçesinde meydana gelen olayda Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti. Olayın üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu Meclise, elektrik dağıtım sisteminin özelleştirilmesi ile yaşanan sorunların araştırılması için bir Meclis Araştırma Önergesi verdi.

CHP Grubu adına İzmir Milletvekili Ednan Arslan söz aldı. Arslan; “Her yönüyle içimizi acıtan bu olayların tüm yönleriyle ele alınıp araştırılması, ihmali olan her kim var ise bir an önce tespit edilip hak ettikleri cezaları almalarını sağlamak hepimizin asli görevidir. Bu çağda hiçbir insanımız bu şekilde yaşamdan koparılmayı hak etmiyor. O yüzden, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak kimin ya da hangi kurumun ihmali varsa bu konuda sonuna kadar gidilmesini, ihmali olanların en ağır şekilde cezalandırılmalarını talep ediyoruz.” dedi.

CHP’li Arslan; “Savcılık incelemesi, bilirkişi raporu ve olay yeri görüntülerinden anladığımız kadarıyla önemli ihmaller birbirini takip etmiş. Buraya kadar olan kısımlar için adli makamlar muhakkak gereğini yapacaktır. Peki, ya bundan sonra gereğini kim yapacak? Benzer olayların yaşanmaması için Meclis olarak üzerimize düşen bir görev yok mudur? Bu olayla ilgili kurumların ve sorumluların yargılanmaları maalesef sistemdeki sorunların giderilmesi anlamına gelmeyecektir.” değerlendirmelerinde bulundu. 

Şirketlerin ortağı mısınız? Neden savunuyorsunuz?

AKP sıralarına, “Siz bu şirketlere ortak mısınız, siz bu şirketlerin ortağı mısınız? Neden savuruyorsunuz?” sorularını yönelten Arslan; “Evet, bu şirketlerin eksiklikleri vardır, bu şirketlerin kabahati vardır ‘Hep beraber Meclis olarak bir araştırma önergesiyle araştırma komisyonu kuralım ve bu eksikleri hep beraber tespit edelim.’ demenin ne zararı olabilir Meclis için? Bu, Meclisin itibarını korumaz mı? Yitip giden canlarımız için onların ailelerinin acısını bir an olsun dindirmez mi? ifadelerini kullandı.

Kazanan şirketler, kaybeden ise millet

Özelleştirme sonrasında aynı sahiplilik yapısına sahip şirketlerin kurulduğunun altını çizen Arslan; “Dağıtım işini yapan da elektriği satan da bakımı, onarımı yapan da aynı şirket. Ne hikmetse hep kazanan şirketler, kaybeden ise millet, kaybeden ise genç yaşta hayatını kaybeden insanlarımız. Eğer Meclis etkin bir araştırma komisyonu kurmaz, görevlerini layıkıyla yapmaz ise mevzuatımızda düzenlemeler yapmaz isek bu olaylarla hep karşılaşırız. Bakın, AFAD meteorolojik olaylar için yaptığı uyarılara yakında şunu da ekler: Yağmurlu havalarda su birikintilerinden uzak durun, elektrik akımına kapılabilirsiniz.” dedi. 

100 liralık faturanın 66 Lirası şirketlerin kasasına giriyor

AKP’nin devri iktidarı boyunca dağıtım şirketlerinin yanında olduğu ve dağıtım şirketlerinin sırtını sıvazladığını savunan Arslan; “Bu araştırma komisyonunu kuralım ki dağıtım şirketlerini etkin bir şekilde denetleyelim, bu dağıtım şirketlerinin eksikleri varsa hep beraber giderelim, kurumlar arasında bir koordinasyon eksikliği var mı yok mu tespit edelim. Biraz da bu yoksul milletin sırtını sıvazlayın. Her 100 liralık faturanın 66 lirası bu şirketlerin kasasına giriyor ama bu şirketler canımızı ve malımızı korumak için gerekli tedbirleri almıyor.” diye isyan etti.

Bizler bu milletin temsilcileriyiz

“İzmir'deki olayla ilgili her kimin, hangi kurumun bu konuda eğer ihmali varsa sonuna kadar gidilsin ve cezalandırılsın biz kimseyi burada savunmayız. O genç insanların yaşamları üzerinden de siyaset yapmayız ama dağıtım şirketlerinin de sırtını sıvazlamayız. Sizler dağıtım şirketlerinin temsilcilerisiniz, bizler bu milletin temsilcileriyiz.  Eğer bu araştırma önergesine ‘evet’ vermezseniz bundan sonra olacak ölümlerin ortağı olursunuz ve vebali olursunuz.” sözleri ile konuşmasını tamamladı. 

Kaynak: BÜLTEN