Eylül Sansür- Genellikle darbeler ve yaralanmalar sonucu vücutta oluşan; siyah, mavi, yeşil veya sarı lekeler morluk olarak adlandırılır. Morluklar, kimi zaman küçük çaplı travmalara bağlı olarak ağrıya neden olabilir.

Morluklar tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmaz, bu nedenle birkaç fikri göz önünde bulundurmak gerekir. Hastalıklara, ameliyatlara veya ağır travmalara konu olan morluklar için, uzman bir hekim yardımına başvurulmalıdır. Ancak çarpma, düşme gibi durumların yarattığı morlukları evde tedavi etmek mümkündür.

Morarmalar, cilt altındaki kılcal damarların zarar görmesiyle meydana gelir. Kanın cilt altına sızması, dokuların farklı renklere bürünmesine sebep olur.

Morluğa ne iyi gelir?

Düşmeye veya darbeye bağlı morluklar önce koyu pembe, sonra mavi, mor ve yeşil renge döner. Son aşamada sarıya dönerek, kaybolur. Bu süreç 10-15 gün civarında seyreder. Morlukları daha hızlı geçirmek adına bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Soğuk kompres, inflamasyonu engelleyerek moraran bölgenin şişmesini önler.

Kol ve bacakta oluşan morlukları daha çabuk geçirmek için, yaralı bölgeyi kalbinizden daha yüksekte tutmayı deneyebilirsiniz. Bu, kanın tek bir noktada toplanmasını önleyecektir.

Yaralı bölgeyi fazla hareket ettirmemeye çalışın, bölgeye sağlanan kan akışı, morarmanın daha geç iyileşmesine neden olur.

Moraran bölgeye masaj yapabilirsiniz. Hafif ve baskısız masajlar, morluğun altında biriken kanı dağıtacaktır. Doğrudan morluğun üstüne masaj yapmanız canınızı yakabilir. Bu nedenle çevresine yapmayı tercih edebilirsiniz.

Morluklara iyi gelen besinler

Moraran bölgeye maydanoz veya soğan sürülebilir. Bu bitkilerin morarmaya iyi geldiği söylenir. Bunun haricinde, C vitamini ve Demir ağırlıklı beslenmek kısa sürede morlukların geçmesi için işe yarayan bir formüldür. Papaya ve ananas gibi meyveler, içerdiği bromelain sindirim enzimleri sayesinde dokularda kan birikmesine yol açan proteinleri parçalar.

Muhabir: Eylül Sansür