Batuhan KAYA/İz Gazete- Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu’nun 6 aylık enflasyon verilerini hesaplamasıyla, işçi ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı netleşti. Zam oranları emeklilerin tepkisini çekerken yurdun dört bir yanından tepkiler yükselmeye devam etti. DİSK Emekli-Sen İzmir Şubesi, düşük emekli zammını protesto etmek ve insanca ücret istemek için Konak SGK önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı alandaki emekliler adına okuyan DİSK Emekli-Sen İzmir Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, “İktidar sözcüleri utanıp sıkılmadan "hep birlikte bedel ödeyeceğimizi", birkaç ay sonra enflasyondaki düşüşle beraber alım gücümüzün kendiliğinden artacağını söylemeye cüret ediyorlar. Gelin, siz de aylık 10 bin lira ile geçinmeye çalışın! Gelin siz de bedel ödeyin!” diye konuştu.

TÜİK verileri bilimsellikten uzaktır

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini “gerçeklikten uzak” diye niteleyen Yeşiltepe, “TÜİK tarafından yıllık enflasyon oranı yüzde 71,60; Ocak-Haziran 2024 dönemini kapsayan aylık enflasyon oranı ise yüzde 24,73. olarak açıklandı. Bu oran, bilimsel tümüyle uzaktır. Konfederasyonumuz DİSK tarafından açılan ve kesinleşen davanın gerekler yerine getirmeyen TÜİK, madde fiyat listesini halen açıklamamaktadır. Dahası bu oran ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğini yansıtan bir orandır. TÜİK hissedilen enflasyon oranını açıklamasa da DİSK-AR'ın araştırması emeklilerin gıda enflasyonunun yüzde 93,9 olduğunu ortaya koymuştur. Değerlendirmelerde ücret, maaş ve aylıklara gelir gruplarının gıda enflasyonunu dikkate almadan, gerçek dışı resmi enflasyon oranlarında yapılan zamlar, bugün işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin yaşam koşullarının daha da ağırlaşacağını göstermiştir. Açıklanan enflasyon oranları sonucunda işçi ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılacak zam oranı yüzde 24,73; memur emeklilerine yapılacak zam oranı ise yüzde 19,31 olarak belirlenmiştir” dedi.

Siz de bedel ödeyin!

AKP iktidarına ve sermayedarla, emekliye reva görülen maaşlarla yaşama çağrısı yaparak “gelin siz de bedel ödeyin” diye seslenen Yeşiltepe, “Bu zam oranları, emeklilere bir kez daha ucuz ekmek kuyruklarını işaret etmektedir. Ancak bizler, DİSK Emekli-Sen olarak, onların işaret ettiği yöne bakmıyor; erken seçimi işaret ediyoruz! Aylık 10 bin lira ile geçinmeye çalışan milyonlarca emekli yıllardır açlık, yoksulluk ve sefalet içinde, sağlıklarını kaybederek, yaşamak için iş arayarak nedeni olmadıkları krizlerin bedelini ödüyor. Ancak iktidar sözcüleri utanıp sıkılmadan "hep birlikte bedel ödeyeceğimizi", birkaç ay sonra enflasyondaki düşüşle beraber alım gücümüzün kendiliğinden artacağını söylemeye cüret ediyorlar. Gelin, siz de aylık 10 bin lira ile geçinmeye çalışın! Gelin siz de bedel ödeyin!” ifadelerini kullandı.

Emeklileri ölüm sınırına ittiler

Emekli, işçi ve memurlara getirilen vergilerle ölüm sınırına itildiklerini ifade eden Yeşiltepe, “Bir yanda 6 aylık resmi enflasyonun 5,4 puan altında zam alan memurların ve memur emeklileri, diğer yanda ve yüzde O'lık zam oranına mahkûm edilen asgari ücretliler ve kök aylığı 8 bin liranın altında olup fiilen hiçbir zam alamayacak olan işçi emeklileri! Ve tam karşımızda, yaşamımıza kasteden, işçiyi, memuru, emekliyi kuru ekmeğe muhtaç bırakanlar! Onlar, irademizi ve yaşam hakkımızı yok sayan bu zam oranlarının yanında mal ve hizmetlere getirilen yeni vergi artışları ile bizleri ölüm sınırında bir yaşama itiyorlar” dedi.

Akp iktidarına erken seçim çağrısı

AKP iktidarına erken seçim çağrısında bulunan Yeşiltepe açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bizleri yaşarken öldüren bu iktidara sesleniyoruz: Tüm hak ve taleplerimizi daha güçlü savunacağız! Örgütlü mücadelemizi büyütecek, iktidarın layık gördüğü ile sınırlı bir yaşamı kabul etmeyeceğiz! İnsan onuruna yakışır bir emeklilik için her alanda "erken seçim istiyoruz" diye haykırmaya devam edeceğiz! "Başka çare yok, halk ekmeksiz kalacak" diyenlere sesleniyoruz: Halkın ekmeği halkın sofrasında kalacak! Çare halk olacak; gidecek olan siz! Aydınlık bir gelecek, tasasız bir gençlik, huzurlu bir emeklilik için erken seçim çağrımızı yükseltiyoruz, yükseltiyoruz!”

Muhabir: Batuhan KAYA