Klaros, günümüzde İzmir'in Menderes ilçesi sınırlarında bulunan Kolofon antik kentinin kutsal alanıdır.
Antik çağlarda Anadolu'daki başlıca Apollon kehanet merkezlerinden birisi olan Klaros antik kenti, festivalleri ile ünlüydü. Klaros'da tanrı Apollon onuruna iki bayram kutlanırdı. Birisi, her yıl kutlanan Küçük Klaria Bayramları, diğeri ise beş yılda bir kutlanan Büyük Klaria Bayramları'dır. Bu bayramlarda kutsal yarışmalar ve kurban törenleri de düzenlenirdi.
Klaros antik kentinde tüm tanrılara çok sayıda hayvan kurban edildiği bilinmektedir. Birçok kentte aynı anda Hekatombaia Bayramları kutlandığı ve tanrıya aynı anda yüz hayvan özellikle de boğa kurban edildiği bilinmekle beraber, Klaros'taki hekatomb (100 adet hayvanın bağlandığı blok) bu hayvan ritüelinin ilk arkeolojik kanıtıdır.
Klaros’u diğer antik kentlerden ayıran diğer bir özelliğiyse, tapınağının basamakları dahi yazıtlı olan tek kutsal alan olmasıdır. Dünyanın en eski edebi eser kabul edilen İlyada ve Odysseia eserlerinin ozanı Homeros'un Klaros'lu olduğu düşünülmektedir. Klaros kutsal alanı arkeolojik kazılarında ortaya çıkarılan Homeros heykeli, bunun güçlü bir delili olarak göstermektedir.
Klaros'ta kehanet törenleri nasıl yapılırdı?
Klaros'taki merkezde kehanetler, ergenliğe yeni girmiş olan 7 genç kız ve 7 erkeğin dolunay zamanı ay göğe yükseldikten sonra meşale ışığında ellerinde defne yapraklarını sallayarak sunağın ve tapınağın önüne gelmesi ve burada tanrıya ilahiler okuması suretiyle yapılırdı. Tanrıların evi olarak kabul edilen tapınaklara halk girmez, tapınakların girişinde beklerdi.
Klaros’ta yalnızca kâhinin girebileceği karanlıkta bir salonun içerisinde, suyu kutsal kabul edilen bir kuyudaki suyu içen kâhin, Tanrı’ya sorularını yöneltir ve sorularına vahiy yoluyla cevap alırdı. Bu suyun kehaneti sebebiyle Klaraos’un ünü genişçe bir alana yayılmıştı.
Klaros'ta bulunan eserler
Klaros Kutsal Alanı'nda, Apollon'a, kız kardeşi Artemis'e ve anneleri Leto'ya ait anıtsal boyutta (8 m yüksekliğinde) kült heykeller vardır Apollon heykeli oturur durumda, Artemis ve Leto heykelleri ise ayaktadır. Apollon tapınağının 27 m doğusunda 9 x 18.45 m ölçülerinde bir sunak vardır. Tapınak ile sunak arasında kuzey-güney yönünde yerleştirilmiş dört sıra halinde 100 adet hayvan bağlama bloğu bulunmaktadır. Üzerlerinde birer demir halkanın yer aldığı dikdörtgen formlu taş bloklar şimdiye dek bulunmuş olan tek örnektir ve kurban törenleri için yapılan düzenlemelerle ilgili bilgi vermesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Kazıdan çıkarılan eserler İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
Klaros kutsal alanı nerede?
Klaros, İzmir'in Menderes ilçesi Ahmetbeyli Mahallesi sınırları içerisinde yer alır.
Klaros Kutsal Alanı giriş ücreti ne kadar?
Tarihte kehanetleri ile bir ilk olan bu alana ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Klaros Kutsal Alanı'na nasıl gidilir?
Buraya özel aracınızla gitmeniz mümkün. Kente Seferihisar veya Cumaovası-Gümüldür üzerinden gidilirse sahilde yer alan Özdere Beldesi'ni geçtikten yaklaşık 4-5 km sonra Ahmetbeyli Köyü'nün yakınlarındaki Klaros tabelasını görünce kavşaktan sola dönerek, hemen birkaç yüz metre sonra görülen bir tabelanın gösterdiği yön üzerinden girilen mandalin bahçelerinin de olduğu dar yol takip edilir. Burada 2 dakika kadar az bir süre ilerledikten sonra alana varılıyor. Alana toplu taşıma ile ulaşmak içinse, İzmir'den minibüs veya belediye otobüsleri ile de Klaros'a ulaşılabilir. İzmir terminalden şehir içi sefer yapan ilçe arabaları ile ilçelere ulaşılarak, buradan Klaros Antik Kentine giden araçlara binilerek ulaşım sağlanabilir.