Ege'nin en sakin, güzel ve huzurlu köşelerinden biri de Datça. 235 kilometrelik sahil bandı bulunan Datça, hepsi de pırıl pırıl olan 52 koya sahip.

Büyük sanayi tesisleri ve yerleşim merkezi olmayan ilçenin aynı zamanda havası da mis gibi. 7 tane mavi bayraklı plajı bulunan Datça'da denizin keyfi de bir başka.

İlçede bulunan Knidos, tarihi zenginliklerden biri. Knidos'un bir tıp merkezi olmasının nedeni de Datça'nın bitki zenginliği olarak açıklanıyor.

Dünyanın en iyi bademi burada

Datça bademi Türkiye’nin en lezzetli bademidir. Nurlu’su, Ak’ı, Kababağ’ı, Dedebağ’ı, Sıra’sı ve Diş’iyle çeşit çeşit badem bulunuyor. En kalitelisi Nurlu, en kolay yeneni kabukları ince olan Diş bademdir. Bademin dış kabukları yeşil ve taze iken yenilenine Çağla denir. Latince ismi Prunos Amygdalus ve Prunusdulcis’dir. Biri tatlı diğeri acı badem olup, fosfor, çinko, bakır, kalsiyum, demir ve özel yağlar içerir. Besin değeri çok yüksek olan ve eczacılıkta bir çok alanda kullanılmaktadır. Datça bademi şu anda dünyanın en iyi bademi olarak kabul edilmekte olup, ikinci sırada Amerikan bademleri gelmektedir.

Datça 3B'si ile ünlü ilçe derler. Bu üç B ise bal, badem ve balık olarak açıklanır. Datça'nın ününe ün katan bir başka özelliği de yollarının sapa olmasıdır. Halkın çıkmaz sokak olarak tanımladığı Datça'nın bugün bu kadar bakir ve vahşi bir doğaya sahip olmasını, aslında büyük ölçüde coğrafi sıkıntılara borçlu.


Üç mahalleden oluşuyor

Datça'da toplamda üç mahalle bulunuyor. Bunlar Reşadiye, Eski Datça ve İskele olarak geçiyor. Reşadiye ve Eski Datça mahalleleri önemli ölçüde korunmuş eski yerleşimler. Daracık sokakları, beyaz badanalı taş evleri, badem ağaçları ile süslü sevimli avluları ile geçmiş yaşam tarzını yansıtıyorlar.  Büyük şair Can Yücel’in ömrünün son yıllarını geçirdiği evi Eski Datça Mahallesi’nde. 1940 Yılında Eski Datça’da okul olarak yapılan bina restore edilerek El Sanatları Merkezi olarak hizmete açıldı. Kadınlar kilim dokuyarak aile geçimine katkıda bulunuyorlar. Eski Datça Mahallesi’ndeki taş evlerin bazıları bar, cafe ve küçük sevimli pansiyon olarak işlev görüyor.

Datça'da gezilecek yerler

Datça'da ve Datça yolu üzerinden mutlaka görmeniz gereken yerler var. Bu yerleri sizin için derledik.

-Balıkaşıran – Çatı Limanı
-Aktur
-Apollon Tapınağı
-Özil Plajı
-Gebekum
-Kızlan Değirmenler
-Hızırşah Köyü
-Hacetevi
-Domuzçukuru
-İnce Burun
-Knidos

Datça'da ne yenir?

Datça yöresi kendine has yemekleri ile de dikkat çeker. Yöreye has enteresan yemekler var: Dallampa, karaville, gışıyak, ilabada, bademli incir tatlısı… Köylülerin dediği şekliyle “dalleme”, papatyadan yapılan bir tür salata. Yazları çok ot kalmıyor, sadece sirken otu ve kaya koruğu var. Salata, turşu ve kavurması yapılıyor ve böreklere konuyor. Kaya koruğuna yörede “genevir” deniyor.

Datça ile ilgili çok sayıda slogan da bulunur.

Tarih ve Doğa cenneti Datça
Akdeniz ile Ege Denizi'nin buluştucu cennet
Tanrı çok sevdiği kullarını uzun ömürlü olsun diye Datça'ya gönderir
Denizi temiz, doğası zengin, insanı konuksever
Datça koylarında yeşil, mava bir de siz varsınız
Dünya şiirinin büyük ustası Can Yücel 'Datça'ya ekildi
Bilim, sanat ve felsefenin ana yurdu Knidos
Gerçek demokrasi Knidos'tadır
Sevincin kıyısı Datça

Kaynak: HABER MERKEZİ