BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile büyükşehir emekçileri arasında gerçekleşen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından emekçiler, eylemlerine devam ediyor. Büyükşehir emekçileri bugün de İzBB 1 Nolu holde basın açıklaması gerçekleştirdikten sonra oturma eylemi gerçekleştirdi. Emekçiler ayrıca, ağızlarına çarpı şeklinde çektikleri siyah bantlarla İzBB Başkanı Cemil Tugay’ı protesto etti. Ayrıca Tüm-Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Sekreteri Salih Deniz Islakoğlu’na da geçmiş dönemdeki eylemler sebebiyle soruşturma açıldığı ve ifadeye davet edildiği öğrenildi. Basın açıklamasını Tüm-Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş okudu.

Keleş açıklamasında, “Sayın Tugay’a hatırlatmak isteriz, memurların sosyal denge tazminatını kurban bayramından önce kesen sizsiniz, Toplu sözleşme masasını kurmayarak ve sendikalarla görüşmeyerek emekçileri oyalayan sizsiniz, bizim muhatabımız sizsiniz topu sözleşmeyi sizinle yapmak istiyoruz dememize rağmen, ‘CHP izin verirse ben sizinle toplu sözleşme yapmak istiyorum’ diyerek memurları oyalayan sizsiniz, memurlara sendikal haklarını kullandıkları için soruşturma açıp en ağır cezanın verilmesini isteyen sizsiniz, Memurların sendikal faaliyetlerini engelleyerek güvenlik güçlerine darp ettiren sizsiniz, iş yerlerine polisi çağırarak emekçilere biber gazı sıktırıp tartaklatan sizsiniz. Sayın Cemil Tugay, sizi sendikal haklara saygı duymaya, emekçileri tehdit etmemeye, emekçilerin hakkını gasp ederek bozduğunuz iş barışını yeniden tesis etmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kamuoyu oluşturmak istiyor

Gazeteler aracılığıyla kamuoyunda yanlış bir algı oluşturulduğunu belirten Keleş, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay emekçilerin kazanılmış haklarını gasp ettiği yetmiyormuş gibi, tehdit ve baskılarını sürdürmeye devam ediyor. Gasp edilen haklarını geri almak için sendikal ve anayasal haklar çerçevesinde demokratik tepkilerini gösteren memurları, kamu gücünü kullanarak soruşturma açacağını ve en ağır cezayı vereceğini ifade ediyor. Sayın Tugay bu açıklamaları ile soruşturmayı yürüten kamu görevlileri üzerinde en ağır cezanın verilmesini talep ederek baskı oluşturmak istiyor” diye konuştu.

Seçimlerden önce…

Tugay’ın seçimlerden önce kendilerini ziyaret ederek verdiği sözü hatırlatan Keleş, “Sendikaların grev ve toplu sözleşme hakkı yok ben istersem yaparım istemesem yapmam diyerek, hak ve özgürlüklere baskıcı, yasakçı bir pencereden baktığınızı ifade etmektesiniz. Siz seçimlerden önce 14 Mart’ta sendikamızı ziyaret ettiğinizde 'mevcut sözleşmeden daha iyi sözleşmeler yapacağız' sözünüzü hatırlatmak istiyoruz. Madem sendikaları yok sayıyordunuz neden ziyaretiniz sırasında ‘ben istersem yaparım istemezsem yapmam’ demediniz. Burada belediye memurlarını gerçek olmayan suçlamalarla itam ederek, baskı ve tehdit dilini kullanarak siyaset yapan birisi varsa kusura bakmayın o da sizsiniz” dedi.

Hak ve özgürlüklerden yana olmaya davet ediyoruz

Tugay’ı, “hak ve özgürlüklerden yana” olmaya davet ettiklerini söyleyen Keleş, “Sendikamız kurulduğu günden beri grevli ve toplu sözleşmeli bir sendika yasası çıkması için mücadele etmiş ve bu konuda önemli kazanımlar elde etmiştir. Sizin istersem yaparım istemezsem yapmam dediğiniz toplu sözleşme hakkımızın hukuksal temelini, ülkemizin altına imza attığı İLO sözleşmeleri ve Anayasamızın 90. Maddesinde ‘’usulüne göre imzalanan uluslararası sözleşmeler iç hukukun üstündedir, çelişmesi halinde uluslararası sözleşmeler uygulanır’’ maddeler oluşturmaktadır. Buradan sayın Tugay’ı hak ve özgürlüklerden yana tutum almaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu ülkede enflasyon yok mu?

21 ay boyunca zam olmayacak bir sözleşme önerilmesi üzerine Tugay’a “Bu ülkede enflasyon yok mu?” sorusunu yönelten Keleş, “Sayın Tugay, sendikamız ve belediye memurları sizden yeni bir hak talebinde bulunmuyor, mevcut kazanımların korunmasını istiyor ancak siz ne diyorsunuz mevcut aldığınız sosyal denge tazminatına 2 yıl boyunca zam gelmeden devam edelim diyorsunuz. Sayın Tugay bu ülkede enflasyon yok mu? Hayat pahalılığı yok mu? Geçim sıkıntısı yok mu? Sizin öneriniz emekçilerin kazanılmış haklarının 2 yıl boyunca sabit tutarak enflasyon karşısında erimesini sağlıyor. Biz de diyoruz ki emekçileri enflasyona ezdirmeyin” dedi.

Canlı yayın teklifi

Sosyal Denge Tazminatı (SDT) için 16 bin 750 TL ve iki yıl boyunca da sıfır zam önerisinin kabul edilemez olduğunu, bunun da daha önceki toplu sözleşmede kazanılan memur katsayı oranında SDT zam gelir maddesini yok sayma anlamına geldiğini belirten sendika temsilcileri, kamuoyunun yanıltılmaması için şu öneriyi de gündeme getirdi:

“Toplu sözleşme masası kurulsun ve görüşmelerdeki pazarlıklar canlı yayınlansın, bütün medya organları davet edilsin, canlı yayında biz ne istiyoruz, idare ne teklif ediyor konuşalım.”

Olayı siyasallaştırmayın

Keleş ayrıca dün gözaltına alınan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın gözaltına alınış şekline değinerek şu açıklamayı yaptı:

“Geçtiğimiz hafta İzmir’de yaşanan yağış nedeniyle 2 yurttaşımızın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesi ile ilgili soruşturmanın tüm boyutları ile araştırılması yerine siyasal bir çekişmeye döndürülmek istendiğini görüyoruz. İZSU Genel Müdürlerinin de içinde bulunduğu çok sayıda çalışma arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Emek örgütü olarak olayın siyasallaştırılmadan tüm boyutları ile aydınlatılmasını eksiği, hatası ve ihmali olanların cezalandırılmasını ve bir daha böyle olaylar yaşanmaması için önlemlerin alınmasını istiyoruz.”

Muhabir: Batuhan Kaya