Halsizlik, sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Yaşam kalitesini düşüren ve günlük eylemleri yapmayı zorlaştıran bu sorun, çoğu hastalığın da habercisidir. Halsizlik, erkenden çözüldüğünde ve vücudun bitkin düşmesine izin verilmediğinde, hasta olmak da zorlaşacaktır. Halsizlikten kurtulmanın birkaç yolu mevcuttur. Peki halsizliğe ne iyi gelir? Halsizlik nasıl geçer?
Halsizlik neden olur?
Halsizlik, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Kimi zaman yetersiz veya kalitesiz uyku almak, kimi zaman yoğun stres ve mental yorgunluk da halsizliğe neden olur. Dengesiz ve eksik beslenme, vücudun immün sistemini zayıflatır. Vücudun dirençsiz hale gelmesi, halsiz düşmeye ve hastalıklara da zemin hazırlar. Bu durumda; Demir, B12 ve folat takviteleri yapılarak vücut güçlendirilmelidir.
Ayrıca, düzenli olarak egzersiz yapmamak, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara yakalanmak da halsizliğin nedeni olarak karşımıza çıkabilir. Tiroit, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi problemleri olanlar bir hekime başvurarak halsizlik konusunda yardım almalıdır.
Halsizliğe ne iyi gelir?
Halsizlik ortaya çıktığında, bu problemi yenmek için birkaç yöntem uygulanabilir. Ancak devamlı olarak hissedilen halsizlik için hekim yardımına başvurulmalıdır. Halsizliğe iyi gelen yöntemler şöyle sıralanabilir:
Dengeli beslenme
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri ve mineralleri almanıza olanak tanır. Bu şekilde, enerji seviyeniz korunmuş olur.
Düzenli ve kaliteli uyku
Günde 8 saat düzenli ve kaliteli uyku almak, vücudunuzun dinlenmesini ve enerji depolamasını sağlar.
Fiziksel aktivite
Düzenli olarak hafif egzersizler yapmak, bedendeki endorfin salınımını artıracaktır. Ancak aşırı ve ağır egzersizler yapmak da bitkinlik hissi yaratabilir. Bu nedenle, egzersizin düzeyini ayarlamak önemlidir.
Su tüketimi
Yeterli miktarda su içmek, vücutta hidrasyonu koruyacak ve halsizlik hissini azaltacaktır.
Demir ve vitamin takviyeleri
B12 vitamini, demir ve folat eksikliği gibi durumlarda doktorunuzun tavsiye ettiği takviyeleri kullanmak, halsizliğin sebebini giderir.
Stresten uzak durma
Stres, halsizlik hissini artırır. Meditasyon ve yoga gibi aktiviteler zihninizi boşaltıp enerjinizi yükseltecektir.
Ne zaman doktora başvurulmalı?
Halsizlik, genellikle geçici bir şikayettir ve evde uygulanan basit dinlenme yöntemleriyle giderilebilir. Ancak geçmeyen, sürekli hale gelen bir halsizliğiniz varsa, profesyonel yardım almalısınız. Eğer bu durumları yaşıyorsanız, doktor yardımına başvurmanız gerekmektedir:
-Kronik Sağlık Problemleri
-Sürekli Baş Ağrısı
-Şiddetli ve Sürekli Halsizlik
-Ani ve Belirgin Halsizlik
-Kilo kaybı, iştahsızlık ve cilt döküntüleri
-Yüksek Ateş