Harry Potter filmlerinde Profesör Minerva McGonagall karakterini canlandıran ve sevilen dizi Downton Abbey'de Grantham Kontesi rolüyle milyonlarca kişiye ulaşan dünyaca ünlü İngiliz aktris Dame Maggie Smith 89 yaşında hayatını kaybetti.

Ailesi haberi duyurdu

Oğulları Toby Stephens ve Chris Larkin tarafından yapılan açıklamada, "Dame Maggie Smith'in ölümünü büyük bir üzüntüyle açıklıyoruz. Kendisi bu sabah erken saatlerde hastanede huzur içinde vefat etmiştir. Bu vesileyle Chelsea ve Westminster Hastanesi'nin harika personeline son günlerinde gösterdikleri özen ve sonsuz nezaket için teşekkür etmek istiyoruz. Tüm nazik mesajlarınız ve desteğiniz için teşekkür ediyor ve şu anda mahremiyetimize saygı göstermenizi rica ediyoruz." ifadelerini kullandı

Smith, 1969'da The Prime of Miss Jean Brodie ile Oscar ve 1978'de California Suite ile yardımcı kadın oyuncu Oscar'ı kazanmıştı.

Dame Margaret Natalie Smith Kimdir?

Margaret Natalie Smith, 28 Aralık 1934'te doğmuş, İngiltere'nin en ünlü aktrislerinden biridir. Kariyeri 60 yılı aşkın bir süreyi kapsayan Smith, sahne, sinema ve televizyonda birbirinden farklı ve başarılı rollere imza atmıştır. Romford, Essex'te doğan Smith, dört yaşındaki ailesiyle birlikte Oxford'a taşındı.  

Oyunculuk kariyeri

Oyunculuk kariyerine genç yaşlarda başlayan Smith, Oxford Playhouse'da eğitim aldı. 1950'lerin sonlarında Londra sahnelerinde parlamaya başladı ve 1969'da "The Prime of Miss Jean Brodie" filminin performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazandı. Bu başarı onu uluslararası bir ortama kavuşturdu. 1978'de "California Suite" filminin rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar'ını kazandı.

Altın Küre ve Emmy ödüllü aktör

Smith, tiyatro sahnesinde olduğu kadar sinema ve televizyonda da çok büyük başarı imza attı. Özellikle Harry Potter serisinde canlandırdığı Profesör Minerva McGonagall rolüyle dünya çapında bir fenomen haline geldi. Bunun dışında "Downton Abbey" dizisinde Violet Crawley rolüyle Altın Küre ve Emmy ödüllerine layık görüldü.

Smith, 1990'da "Dame" unvanını aldı ve 2014'te İngiltere'nin prestijli nişanlarından biri olan Companion of Honor (CH) unvanıyla ödüllendirildi. Hem tiyatroda hem de sinemada üstün performanslar sergileyen Smith, geniş ve çeşitli kariyeriyle İngiliz kültürünün önemli figürlerinden biri olmuştur.

Kaynak: euronews