Farklı tadı ve kokusuyla birçok yemekte kullanılan köri, 1960’lardan itibaren dünyaya yayılarak yemeklerin vazgeçilmez bir aroması haline gelmiştir. Yemeklerde kullanılan köri birkaç karışımı ile meydana gelir. Kalp başta olmak üzere organları korur ve sağlığa pek çok faydası vardır peki körinin faydaları nelerdir? İşte körinin faydaları…
Körinin faydaları nelerdir?
- Köri, kurkumin içerir. Bu sayede eklem ağrılarını iyileştirme özelliğine sahiptir. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum zenginliği sayesinde kemik sağlığını koruyabilir.
- İçerdiği a vitamini sayesinde göz sağlığını korurken, saç ve cilt bakımlarında da tercih edilir.
- Köri, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede düzenli tükettiğiniz köri siz hastalıklardan koruyabilir
- Köri baharatının içerdiği zencefil ve zerdeçal nedeniyle sindirim sistemini gevşeterek rahatlatır. Eğer gaz probleminiz varsa köriyi beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.
- Astım, nefes darlığı gibi sorunlara sahipseniz okaliptüse benzer yapısı olan köriyi kullanmanız bu semptomlarınızı azaltabilir.
- Köri, mide duvarını güçlendirir. Ülser veya reflü gibi rahatsızlıklara sahipseniz düzenli köri tüketmelisiniz.
- Hamile kadınlar tarafından tercih edildiğinde anne sütünü arttırma özelliğine sahiptir
- Köri, diyabet riskini düşürür. İçerdiği lif sayesinde kolesterolü düzenler.
- Safra kesesi problemlerinin çözümünde tedavi edici rol oynayabilir.
- Köri, karaciğer hastalıklarının ilerlemesini önler.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde kullanılırken cinsel hayata da olumlu etkileri olduğu bilinir.
- İçerdiği kakule ve fesleğen sayesinde kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini azaltır. Köri aynı zamanda Kalp ve damar sağlığını korur.
- Sigara tüketen bireyler için sigaranın vücutta bıraktığı toksinleri idrar yolu ile dışarı atılmasına yardımcı olur. Bu sayede sigaranın vücutta bıraktığı hasarı azaltmaktadır
- Hafızayı güçlendirerek Alzheimer ve unutkanlık rahatsızlıklarını önler.
Köri'nin zararları nelerdir?
- Fazla tüketilen köri, mide asidini artırabilir ve mide yanmasına, reflüye veya gastrit gibi mide problemlerine neden olabilir.
- Baharatlı yiyecekler sindirim sistemini zorlayarak olumsuz etkiler yaratabilir. Karın ağrısı şişkinlik ishal veya kabızlık gibi bağırsak problemlerine yol açabilir.
- Körinin içerisinde bulunan zerdeçal sayesinde kan sulandırıcı etkiye sahip olabilir noksan kanalın bozukluğu olan kişiler veya kan sulandırıcı ilaç kullananların köri kullanırken dikkatli olması gerekir.
- Köri safra üretimini artırabileceği için safra kesesi problemini sahip olan kişilerin aşırı tüketimden kaçınması gerekir.
- Köri baharatını içerisinde çeşitli baharatlar olduğu için, bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle kişniş kimyon karanfil veya zencefil gibi baharatlar alerjik reaksiyona neden olur. Aşırı tüketiminde cilt döküntüsü, kaşıntı, mide rahatsızlıkları veya nefes darlığına neden olabilir.
- Bazı köri karışımları yüksek miktarda tuz içerebilir. Aşırı sodyum tüketimi yüksek tansiyona, kalp rahatsızlıklarına ve böbrek sorunlarına yol açabilir.
- Gebelikte köri baharatının tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı tüketilen köri, rahim kasılmalarına, mide bulantısı ve sindirim sorunlarına neden olabilir.
Köri nasıl tüketilmelidir?
Köri baharatını günlük 1- 2 çay kaşığı kadar tüketmek yeterlidir. İçerdiği bazı baharatların anti-inflamatuar özellikleri olsa da fazla tüketildiği durumlarda sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden baharatları dengeli bir şekilde kullanmak önemlidir. Köriyi sos haline getirip makarna ve çorbalarda kullanabilirsiniz. Sebze ve et yemeklerinde kullanabilirsiniz. Verdiği aroma ve renk sayesinde pişirdiğiniz yemeklere farklı bir hava katacaktır.