Human Papilloma Virüs (HPV) belirti göstermeyen, yaygın görülen, oldukça bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. 200 civarında HPV tipi mevcuttur. Ancak bilinen yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmaktadır.

HPV aşısı nedir?

HPV aşısı, HPV adı verilen bir virüsün neden olduğu enfeksiyonlardan korunmak için yapılan bir aşıdır.

Bazı HPV tipleri genital siğillerin yanı sıra vajinal kanser, serviks kanseri, penis kanseri, anal kanser ve ağız boşluğu ve boğaz kanserlerine de neden olurken aşı, vücudu belirli HPV tiplerine karşı antikorlar üretmeye teşvik eder.

HPV aşısının yararları nelerdir?

Kadınlarda özellikle rahim ağzı kanseri ve genital siğillere karşı koruma sağlayan HPV aşısı, bunların yanı sıra HPV virüsünün neden olduğu vajina, vulva, penis veya rektum kanserine karşı koruma sağlar, ağız, boğaz, baş ve boyun kanserlerine karşı da kişiyi korur. 

HPV aşısını kimler yaptırmalıdır?

HPV aşısı küçük yaştan itibaren uygulanabilen bir aşı türüdür. Ergenlik döneminde uygulanması en yüksek korumayı sağlamakla birlikte 26 yaş aralığına kadar yapılması son derece önemlidir.

11-12 yaş arasındaki çocuklarda en az 6 ayda bir olmak şartıyla 2 doz HPV aşısı önerilir.

9-10 yaşındaki çocuklar ve 13-14 yaşındaki çocukları da 11-12 yaş aralığındaki gibi iki dozluk programa göre aşılanması önerilir.

15 yaşından 26 yaşına kadar olan süreçte aşının üç doz alınması önerilir.

HPV aşısının ciddi bir yan etkisi var mıdır?

Yapılan çalışmalarda HPV aşısının herhangi bir ciddi yan etkisi gözlenmemiştir. Bu özellikleriyle HPV oldukça güvenli ve zararsız bir aşıdır.

Kaynak: Haber merkezi