İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dikili’deki tarım alanlarını suya kavuşturan dev yatırımı tamamladı. Proje ile yüzde 50 su tasarrufu sağlanırken, zeytin üreticileri de yıllar sonra verimli hasatla buluştu.

İzmir’de Kent Lokantaları yayılıyor: Mücadelemiz yoksulluk bitene kadar devam edecek İzmir’de Kent Lokantaları yayılıyor: Mücadelemiz yoksulluk bitene kadar devam edecek

Kuraklığa karşı teknolojik hamle

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dikili’nin bereketli topraklarında tarımsal üretimi artırmak ve kuraklığa karşı direnç sağlamak amacıyla Dikili Yahşibey Sulama Göleti İletim Hattı Projesi’ni başarıyla tamamladı. 62 kilometrelik hatla Yahşibey, Bademli ve Denizköy başta olmak üzere 8 bin 600 dekarlık tarım arazisi modern sulama sistemiyle tanıştı.

Yüksek basınçlı damla sulama sistemiyle yüzde 50 su tasarrufu

Yahşibey Sulama Göleti’ndeki su, yeni kurulan kapalı devre damla sulama sistemi ile doğrudan parsel başlarına iletiliyor. Bu sistemle hem suyun israfı önleniyor hem de bitkinin ihtiyacı kadar sulama yapılması sağlanıyor. Projede kullanılan ileri filtrasyon teknolojisi, damla sulama borularının tıkanmasının da önüne geçiyor.

85 milyon TL’lik yatırımla hayata geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sulama Şube Müdürü Mehmet Hanifi Koçak, göletin 2013 yılında tamamlandığını ancak sulama altyapısı bulunmadığı için yıllardır atıl kaldığını belirtti. Koçak, “2020 yılında başlayan çalışmalar geçen yıl yüzde 60 seviyesindeydi. Bu yıl itibarıyla projeyi tamamladık. Toplam yatırım maliyeti 85 milyon TL oldu” dedi.

Zeytin üreticisine hayat geldi

Kuraklık nedeniyle üretim kaybı yaşayan Dikilili zeytin üreticileri, yıllar sonra yeniden umutlandı. Yahşibey Sulama Kooperatifi Başkanı ve üretici Hasan Basri Güneş, “Bu su bizim için bir nimet. Suladığımız ağaçlardan 4-5 kat daha fazla verim aldık. Kalite arttı, sofralık zeytin üretimine geçtik. 30 liradan sattığımız ürün şimdi 80-100 lira arasında alıcı buluyor” ifadelerini kullandı.

Ön ödemeli sayaç sistemiyle adil su kullanımı

Projede yer alan ön ödemeli sayaç sistemiyle çiftçiler, ihtiyaçları kadar su kullanabiliyor. Bu sayede su israfının önüne geçilirken, çiftçiler kullandıkları kadar ödeme yapıyor. Ziraat mühendisi Kemal Nazım Ergin, “Yeni sistem, eski usul sulamaya göre yüzde 50 su tasarrufu sağlıyor. 1 litre/saniyelik su ile artık 20 dekar arazi sulanabiliyor” dedi.

Damla sulama zorunlu hale geldi

Projenin verimli şekilde kullanılabilmesi için damla sulama sistemine geçiş şart koşuldu. Kooperatif Başkanı Güneş, “Her üretici önce kooperatife üye olacak. Ardından tesisat döşenerek damla sulamaya geçilecek. Hem sınırlı suyumuzu koruyacağız hem de kaliteli ürün alacağız” diye konuştu. Projeyle birlikte çiftçilere damla sulama sistemlerinin etkin kullanımı konusunda eğitimler verileceği açıklandı. Böylece hem kaynaklar korunacak hem de tarımsal verimlilik artırılacak.

Kaynak: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ