Semra İĞTAÇ- Kadınların iş dünyasındaki gücünü ve yaratıcı potansiyelini daha görünür kılmak amacıyla düzenlenen 2. BPW İzmir Zirvesi, “Biz 1 İz” teması ve “Hayata İz Bırakan Kadınlar Güçlüyüz” sloganıyla büyük bir başarıya imza attı. BPW İzmir İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği tarafından İstinye Art’ta gerçekleştirilen zirve, kadınların iş, toplum ve teknoloji dünyasında nasıl dönüştürücü bir güç olduklarını, potansiyellerini nasıl ortaya koyduklarını ve toplum hayatındaki rollerinin önemini ele alan anlamlı bir etkinlik oldu. Zirveye, çok sayıda önemli isim katılarak, kadınların iş hayatındaki yerini pekiştirecek, yenilikçi fikirler ve etkili stratejiler üzerinde durdular.
Etkinlik, BPW İzmir Derneği Başkanı Hayriye Şendinç ve derneğin Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Diana Barragan, BPW Uluslararası İş ve Profesyonel Kadınlar Federasyonu Dünya Başkanı olarak çevrimiçi bağlantı ile etkinlikte yer alarak, Dernek başkanı Hayriye Şendinç ile birlikte zirvenin açılış konuşmasını yaptı. Açılış konuşmalarında kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması ve toplumsal dönüşümdeki etkilerinin altı çizildi.
Zirveye, iş dünyasından çok değerli isimler katılarak, kadınların güçlü, yaratıcı ve inovatif kimlikleriyle her alanda nasıl dönüştürücü etkilere sahip olduklarına dair geniş kapsamlı sunumlar gerçekleştirdiler. Mine Aksoy, Meltem Polat, Doç. Dr. Pınar Göktaş, Öznur Çakır Aydoğan ve Sezin Örten Sivri’nin konuşmacı olarak katıldığı, “Teknolojide Kadın İnovatörler” oturumunu Emrah Kozan (Piksel Akadem Kurucusu, Design Thinking Master) moderatörlükleriyle yönlendirdi. Bu panelde, kadınların teknoloji dünyasında nasıl güçlü bir yer edindikleri, inovasyon ve girişimcilikteki yükselen rolü üzerine derinlemesine bir tartışma yapıldı.
Zirve, çeşitli akademik, profesyonel ve yaratıcı alanda önemli konuşmalarla zenginleşti. Prof. Dr. Soner Yıldırım (ODTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi),
zirveye katılarak “Her Yüzyıl Teknolojisi İnsan” başlıklı sunumuyla teknoloji ve insan ilişkisini farklı bir perspektiften ele aldı. Serdar Fırat, “Hayatınızdaki Fillerle Yüzleşmeye Hazır Mısınız?” başlıklı sunumuyla, kişisel ve toplumsal engelleri aşmanın önemini vurguladı. Katılımcılara, engelleri aşmanın ve hayatta daha güçlü bir duruş sergilemenin yollarını sundu.
Ata Kavame (TOBB Türkiye Kreatif Endüstriyel Meclis Başkanı), yaratıcı sektörlerde geleceği şekillendirmek üzerine dikkat çekici bir konuşma yaptı. Bu konuşma, katılımcılara yaratıcı endüstrilerde kadınların etkisiyle iş dünyasındaki değişimleri nasıl yönlendirebileceklerine dair güçlü bir mesaj sundu. Cangül Kuş (İZKA Yenilik ve Girişimcilik Politikaları Uzmanı), yaratıcı sektörlerdeki kadın yeniliği ve girişimcilik üzerine önemli bilgiler paylaştı. Ayrıca, Prof. Dr. Uğur Batı, kadın yaratıcılığının anatomisini ve bulanık dünyayı netleştiren bir akademisyen olarak, zirveye akademik bir derinlik kattı. Batı, kadınların yaratıcılığının toplumsal ve kültürel etkilerini, akademik bir perspektifle masaya yatırdı.
Bir diğer dikkat çeken oturum, “Dijital Dünya’da Bireysel Markanı Yaratmak” ve “Yaratıcılıkta Sürdürülebilir Bir Geleceği İnşa Etmek ve Kadının Dönüştürücü Gücü” üzerineydi. Bu panelde, dijital dönüşüm ve kadınların dijital dünyada nasıl daha etkin bir şekilde yer alabileceği tartışıldı. Mert Özdemir, E-Ticaret CEO’su, “Dünya Değişti, Normaller Değişti, Peki Yarının Normali Nedir?” başlıklı sunumuyla, dijital dönüşümün hızla şekillendirdiği iş dünyasında kadınların nasıl yeni fırsatlar yaratabileceği konusunda katılımcılara rehberlik etti.
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Ankara Enstitüsü Kurucu Direktörü olarak, zirvede “Çalışma Yaşamında Görünmez Bir Engel: Mizojini” üzerine önemli bir konuşma yaptı. Toplumsal ve bireysel bağlamda kadının gücünün daha fazla takdir edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, Sezin Örten Sivri’nin moderatörlüğünde, “Kadının STK’larda Yaratığı Değer, Bireyden Topluma Güçlendiren Etki ve Dayanışma” başlıklı bir oturum gerçekleştirildi. Bu oturumda, kadınların sivil toplum kuruluşlarında nasıl bir güç merkezi haline geldiği ve toplumsal dayanışmaya katkı sağladıkları tartışıldı. Oturuma, Semiha Güneş (BASİFED Y.K. Başkanı)
Arda Şendinç (TÜRKONFED Gençlik Komitesi Üyesi)
Hayriye Şendinç (BPW İzmir Y.K. Başkanı)
Mina İlköz Demirtaş (Up School CEO) katıldı.
Zirvenin sonunda, Sanatçı Pınar Aylin’ıin katılımıyla gerçekleştirilen söyleşi, sanatın kadın gücü ile nasıl buluştuğunu ve kadın yaratıcılığının sanat dünyasındaki etkilerini anlattı. Sanatın kadınların ifade gücünü artırmada nasıl bir araç haline geldiği ve toplumsal değişimi nasıl tetiklediği üzerine çok değerli düşünceler paylaşıldı.
BPW İzmir Derneği, 9 Eylül 2022 tarihinde İzmir’de 21 kurucu üye liderliğinde kurulmuş ve kısa süre içerisinde büyük bir etki yaratmıştır. BPW İzmir, 1930 yılında İsviçre’nin Cenevre kentinde kurulan BPW International (Uluslararası İş ve Profesyonel Kadınlar Federasyonu)’na bağlı bir sivil toplum kuruluşudur (STK). BPW International, 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren ve iş dünyasında kadınların daha fazla söz sahibi olmasına yönelik güçlü bir ağ oluşturan, dünyanın en etkili kadın organizasyonlarından biridir.
BPW İzmir, 2005 yılı stratejik planında yer alan Türk Dil Kurumu’nun “Kadın” tanımının değiştirilmesi hedefine yönelik farkındalık yaratmak amacıyla, 2025 yılı içerisinde bir dizi farkındalık toplantısı başlatmayı planladığını duyurdu. Bu kapsamda, kadın dayanışmasını güçlendirmeyi hedefleyen girişimin ilk adımı, 2. BPW İzmir Zirvesi’nde atıldı.
Bu zirve, katılımcılara sadece kadınların gücünü ve yaratıcılığını göstermedi, aynı zamanda kadınların toplumsal dönüşümdeki etkilerini kutlamak adına ilham verici bir ortam sundu. Kadınların iş dünyasında daha güçlü bir yer edinmesi, yaratıcı endüstrilerdeki öncülükleri ve dijital dünyadaki dönüşüm süreçlerine olan katkıları, zirvenin odak noktası oldu