İzmir'de yer alan Pergamon, 2011'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiştir. Aynı zamanda 2014'te Dünya Mirası olarak tescil edilen Pergamon'u İzmir'e yolunuz düşerse muhakkak ziyaret etmelisiniz. İşte detaylarıyla  Pergamon Antik Kenti...

İzmir'de zaferin Akropolis hali: Pergamon Antik Kenti

Akropolis nedir?

Antik Yunan kentlerinde, kentlerin yanıbaşındaki tepelerde inşa edilen hisarlara ve bu yapıların bulunduğu özel alanlara Akropolis adı verilmektedir. İzmir’de bunun en güzel örneklerinden biri ise Pergamon Antik Kenti’dir.

Pergamon Antik Kenti tarihçesi

Günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu olan Pergamon antik kenti, MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Pergamos'un, Teuthrania kralını öldürdükten sonra kenti ele geçirdiği ve kendi adını verdiği sanılır. Yani, Pergamon adı, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan geldiğine inanılır.  Başka bir varsayıma göre ise Teuthrania Kralı Grynos savaşta Pergamos'tan yardım istemiş, zaferden sonra iki kent kurdurarak birine onun onuruna Pergamon, ötekine de Gryneion adını vermiştir. Böylece İzmir'de zaferin Akropolis hali, Pergamon Antik Kenti kurulmuştur.

Pergamon Antik Kenti'nin özelliği nedir?

150 yıllık siyasi, ekonomi ve kültürel anlamıyla bölgesinde güçlü bir krallık olarak varlığını sürdüren Pergamon Antik Kenti, 2011'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmiş ve 2014 yılında ise Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir. 

Pergamon'dan yazılı belgelerde ilk kez MÖ 4. yüzyılın başlarında söz edilmiştir. Kent ardından Pergamon Krallığı'nın başkenti olmuştur. Bu dönemde kentte saray, tapınak, tiyatro gibi yapılar yapılmış ve kentin etrafı  kule ve surlarla çevrildi. Pergamon, krallığın Roma'ya bağlanmasından sonra da Batı Anadolu'nun sayılı kentlerinden biri olarak kalmıştır. 

Pergamon Antik Kenti’nin ilk araştırma ve kazı çalışmalarına ise 1878'de başlanmıştır. Kazılar ve onarım çalışmalarının günümüzde halen devam ettiği Pergamon Antik Kenti’nin kalıntılarını, 1870'lerde Batı Anadolu'da demiryolu döşenmesinde çalışan Alman mühendis Carl Humann bulmuştur. 

Pergamon Antik Kenti nerededir?

Günümüzde, İzmir’in Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu olan Pergamon, Kestel (Keteios) Çayı ile Bergama (Selinus) Çayı'nın birleştiği yerde Kaikos Vadisi'nde konumlanmıştır.

Pergamon Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

İzmir’in Bergama ilçesinin merkezinin yer almasıyla ulaşımı oldukça kolay olan antik kente birçok farklı ulaşım yöntemini kullanarak varabilirsiniz. Eğer özel aracınız ile ziyaret edecekseniz İzmir'den Bergama'ya ulaşım yaklaşık olarak yolculuk 2 saat sürmektedir. Aynı zamanda Bergama antik kentine ulaşım için, İzmir Otogarından 20 dakikada bir hareket eden minibüsleride tercih edebilirsiniz. İzmir Şehir içi banliyo hattı treni olan İzban'a binerek Aliağa'ya gidip, Aliağa'dan Bergama-İzmir dolmuşlarınıda kullanılabilirsiniz.

Aynı zamanda 835-651-652-653-842 numaralı ESHOT otobüsleri de Bergama Antik Kent yakınından geçmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ