İzmir'in en sakin tatil yerlerinden biri Dikili. Dikili, kent merkezine uzak olduğu için diğer ilçelere göre daha sakin bir tatil arayanların uğrak noktası. Dikili'de gezilecek çok fazla güzellik de var. Peki Dikili'de gezilecek yerler nereler?

Dikili, Ege denizi kıyısında Midilli Adası karşısında yer alır. Dikili'nin komşu ilçeleri ise Ayvalık, Bergama ve Aliağa olarak bilinir.

Dikili'nin tarihçesi

İlk arkeolojik bilgilere göre Dikili’nin M.Ö. 4000–5000 yıllarına kadar uzanan geniş bir geçmişi vardır. İlk yerleşim yerlerinden Ağıltepe ve Kaletepe’de yapılan kazılar sonucunda Akalar’ın yaşadığı bu bölgeye Aterneus denildiği belirtilmiştir. Eoılı’lerin Dikili toprakları üzerinde Aterneus, Pytani, Astria, Teutronia gibi kentleri ve siteleri bulunduğu arkeolojik kazılardan anlaşılmıştır. İlk çağlarda Lidyalılar, İranlılar, Frikya ve Mysialılar daha sonra Romalılar, Bergamalılar; orta çağda da Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar hakim olmuşlardır. Dikili bölgesindeki tarihi kent ve sitelerde Aristo, Hermos, August, İskender gibi ünlü isimler zaman zaman bulunmuşlardır.

Yeni Dikili tarihi Bergamalı Karaosmanoğlu’nun Dikili’de çiftlik kurması ve burada dikmelik yetiştirmesi ile başlamıştır. Önceleri Dikmelik olarak geçen isim daha sonra Dikili haline gelmiştir.

Dikili'de gezilecek yerler

Dikili masmavi denizin keyfini çıkarırken yeşili de doyasıya yaşayabileceğiniz yerlerden biri. Büyüleyici bir manzaraya sahip Nebiler Şelalesi özellikle de doğa yürüyüşlerini sevenlerin mutlaka görmeleri gereken adreslerden biri. Volkanik bir göl olan Karagöl, tekne turlarının da duraklarından biri olan Kalem ve Garip Adası, Atatürk Botanik Bahçesi, Alaçam Ormanları olmak üzere Dikili’de keşfedilecek pek çok doğa harikası yer bulunuyor.

Dikili’ye eğer yaz aylarında gittiyseniz kendinizi umutlaka masmavi denizinin serin sularına bırakmalısınız. Çandarlı Kale Önü Halk Plajı, Hayıtlı, Zindancık denizin ve güneşin keyfini çıkarabileceğiniz başlıca plajlar. Çandarlı aynı zamanda elverişli rüzgara sahip olması nedeniyle sörf yapabileceğiniz bir adres.

Bademli Köyü de mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri. Eşsiz koylarıyla bilinen Bademli’nin hemen hemen her köşesinde denize girebilirsiniz.

İzmir şehir merkezine 120 km uzaklıkta yer alan Dikili’nin geçmişi antik çağa uzanıyor. Lidyalılardan Perslere, Romalılardan Cenovalılara kadar pek çok uygarlığın yaşadığı bu topraklar antik kentleriyle ve tarihi yapılarıyla geçmişe yolculuk yapmak isteyenleri bekliyor. Başta Pitane ve Atarneus Antik Kenti olmak üzere Dikili’de gezebileceğiniz pek çok ören yeri bulunuyor. Cenovalılar tarafından inşa edilen ve görkemli görünümünü koruyarak günümüze gelmeyi başarmış Çandarlı Kalesi ilçenin başlıca tarihi yapıları arasında yer alıyor.

Dikili’yi pek çok tatil beldesinden ayıran önemli bir özelliği de kaplıcaları. Genellikle denize yakın yerde konumlanan kaplıcalarda pek çok hastalığa iyi gelen şifalı sulardan faydalanabilir, kendinizi şımartabilirsiniz. Nebiler Kaplıcası ve Ilıcası, Bademli Deniz Ilıcası bu konuda size önerebileceğimiz öncelikli adresler.

Dikili'ye nasıl gidilir?

Dikili'nin İzmir merkeze uzaklığı 122 km'dir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım hizmeti veren ESHOT şirketinin belediye otobüsleri Dikili-Aliağa güzergahında hizmet veriyor. İzmir’den banliyö treni İZBAN’la Aliağa İstasyonu’na geldikten sonra istasyondan kalkan 837 numaralı Dikili-Aliağa Aktarma Merkezi otobüsünü kullanarak Dikili'ye ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi