Yiğit Sütcü-2021 yılında depreme dayanıksız olduğu için yıkılan, İzmir’in köklü okullarından Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi, hala kendi adresine dönebilmiş değil. Verilen sözlerin tutulmaması, değişen yöneticiler ve projeler derken, okul 4 yılı aşkın süredir kendi yerinde eğitim veremiyor. 1 yılda bitmesi planlanan ancak 4 yıldır gerçekleşemeyen inşaatın bitimi için bu defa da 2025 yazı işaret edildi. 2021 yılında bu okulu kazanıp, geçtiğimiz günlerde mezun olan öğrenciler ise, gerçek okullarını hiç görememiş oldular.

Buruk bir mezuniyet…

Sessiz sedasız bir mezuniyet töreni ile lise yaşantılarına veda eden İzmir Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi öğrencileri, kendilerine söz verilen okulun eski yerinde hiç eğitim göremedi. Depreme dayanıksız olduğu için yıkılan bina, söz verildiği tarihler arasında yapılmadığı için bölgede bulunan  Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitime devam ediyor. Yaşamış olduğu her türlü olumsuzluklara rağmen 60.Yıl’ın öğrencileri başarılarına her yıl yenisini ekliyor. Mevcut veriler bu yıl LGS’ye giren öğrencilerin okulu gönül rahatlığıyla tercih edebileceklerini ortalıkta dolaşan birçok dedikodunun gerçeği yansıtmadığını bu durumun okulun üniversiteye yerleştirme oranlarında da açıkça görüldüğünü gösteriyor.

Ne olmuştu?

2021 yılında, İzmir’in öne çıkan eğitim kurumları arasında yer alan Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi’nin depreme dayanıklı olmaması sebebiyle yıkılacağı açıklanmıştı. Yapılan bilgilendirme  toplantısında velilere, lisede eğitim gören öğrencilerin Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitime devam edeceği açıklanmıştı. Kısa sürede bitirileceği belirtilen okul inşaatının sürecin uzaması nedeniyle okulun arazisinin başka amaçlar için kullanılacağı gibi yersiz dedikodulara yol açmıştı.

Şimdi ne olacak?

Mevcut durumda gerçekleşen son ihale ile inşaata temmuz ayında başlanması öngörülüyor. 200 günde tamamlanması beklenen binanın 2025 yazında okul yönetimine teslim edilmesi bekleniyor. Bu durumda en iyi ihtimalle 2025-2026 öğrenim yılına yetişecek okul, geçen 5 yılın ardından eski yerine dönmüş olacak.

Muhabir: Yiğit SÜTCÜ