İzmir'de eşsiz güzelliğe sahip yüzlerce köy bulunuyor.  Bundan yüz yıl öncesinde terk edilmiş olmasıyla birlikte gizemli yapısını koruyan Sazak Köyü, ziyaretçilerine eşsiz bir gezi deneyimi sunuyor. Sazak Köyü, yıkık dökük kalıntılar ve adeta korku filmi sahnesini andıran atmosferiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Peki Sazak Köyü nerededir? Sazak Köyü'ne nasıl gidilir?

Sazak Köyü 

İzmir'de köyler en eski yerleşim yerleri olarak dikkat çekiyor. Geçmiş dönemlerde İzmir'in köylerinde birçok yerel halk yaşamlarını birlikte sürdürmüş. Bu sayede sentez bir yapıya bürünmüş. Sazak Köyü de bu köylerden biri. Köyün tarihi cumhuriyet öncesi dönemlere kadar uzanıyor. Köyde mübadele öncesinde sıklıkla Rumlar yaşıyormuş. Köyün geçim kaynağı o dönemlerde verimli arazilerde yetişen zeytin ve üzüm olmuş. Bu sayede de zeytincilik, bağcılık ve şarapçılık gelişmiş. Şu anda tamamen yok olsa da bir zamanlar bu köyün bir iskelesi varmış ve ticaret merkeziymiş. Köyde sadece Rumların değil, az sayıda Türk'ün de yaşadığı belirtiliyor. Köyde hem cami hem de kilise kalıntısı bulunurken, aynı zamanda hem gayrimüslim hem de Müslüman mezarlığı yer alıyor. Şiddetli bir depremin ardından tamamen yıkılan köye karayolu ile ulaşım yok. Köyün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafıdan restore edilerek turizme kazandırılması hedefleniyor.

Sazak Köyü nerededir?

İnecik Köyü, İzmir'in en turistik ilçelerinden biri olan Karaburun'da yer alıyor. Karaburun ilçe merkezine yaklaşık 20 km mesafede bulunan köy, Sakız Adası ile karşılıklı olarak konumlanmış vaziyette.

Sazak Köyü'ne nasıl gidilir?

Büyük bir deprem sonucu köy tamamen yıkıldığı için köye ulaşım oldukça sorunlu. Yani karayolu ile ulaşım imkanınız yok. Karaburun'dan sonra yaklaşık 20 km'lik bir mesafenin ardından aracınızı bırakmanız ve bu köye ulaşmanız için anayoldan ortalama 15 dakikalık bir yürüyüş yapmanız gerekiyor.

Köyün konumu haritada yaklaşık olarak belirtilmiş. Eğer aşağıda bulunan harita bilgisine tıklayarak yol tarifi oluşturursanız, yürüyüşünüz esnasında size yardımı dokunabilir.

Kaynak: Haber Merkezi