Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun artan kadın cinayetlerine karşı çağrısıyla onlarca kadın bir araya geldi. Yapılan basın açıklamasında CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın eşi Öznur Tugay, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi, , CHP Konak Meclis Üyeleri, STK'lar ve kadın dernekleri de bulunuyordu. Basın açıklamasında konuşan Başkan Mutlu, “Kadınların eşit, özgür olduğu bir Türkiye, İzmir hayaliyle çıktığımız bu yolda sadece 1 haftada Konak'ta 3 kadın cinayeti yaşandı. Bu kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Bugünden itibaren sokaktayız

Kadın Belediye başkanları olarak kadın cinayetlerine karşı sokağa çıktıklarını belirten Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, "Biz artık sokaktayız. Kadın belediye başkanları olarak kadın cinayetlerine, erkek şiddetine dur demek için sokağa çıktık. Kadınların eşit, özgür olduğu bir Türkiye, İzmir hayaliyle çıktığımız bu yolda sadece 1 haftada Konak'ta 3 kadın cinayeti yaşandı. Bu kabul edilemez. ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ dediğimizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha görüyoruz.  Bir çocuktan katil yaratan karanlık bütün ülkeyi sardı. Biz buna bugün buradan susmuyoruz, itaat etmiyoruz diyoruz ve bugünden itibaren sokaktayız. Erkek şiddetine hayır, kadın cinayetlerini hayır" dedi.

Artık sadece konuşmayacağız

Kadın cinayetlerine karşı seslerini duyuracağını ifade eden Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay "Kadın cinayetleriyle ilgili, şiddetle ilgili, tacizle ilgili, söylenecek sözler yılladır söyleniyor. Biz bundan sonra sadece konuşmayacağız. Şimdi ayağa kalkıp bu karanlık, yobaz zihniyete karşı sesimizi duyuracağız. Kadın mücadelesi hak eşitlik, emek, özgürlük mücadelesidir. Çağla 15 yaşında bir çocuktu. 15, 16, 17,20,25 hepsi anne, sevgili, eş, hepsi bizim çocuklarımız. Vazgeçmeyeceğiz. Herkesin ayağa kalkıp hayatımıza, geleceğimize, özgürlüğümüze, başka canlar yanmasın diye kadınıyla erkeğiyle yaşama ve adalete sahip çıkması gerekiyor. Hepimiz buradayız, susmayacağız. Bu ses Türkiye'ye yayılmak zorunda" diye konuştu.

Sizler görünmeyen katillersiniz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi konuşmasında, “Hepimiz biliyoruz ki bugün sadece bir sonuç. Maalesef bir sonucu öldürülen kadınlar üzerinden görebiliyoruz. Oysa bunlar sadece istatistiğe yansıyanlar. Yansımayan, ailesinde şiddet gören hatta yok olan o kadar çok kadın ve çocuk var ki. Peki bunlar bu sonuçlara neden geldi? Kadın cinayetleri, kadınların şiddete maruz bırakılması birer fıtrat değildir. Sadece ve sadece sizin tarikat anlayışınızdır. Öldürülen tüm kadınlarda iziniz vardır. Herkes önünü temizleyecek. Herkes kadınların ve çocukların şiddet görmemesi için elinden geleni yapacak. İstanbul sözleşmesini acilen geri getirin. Mağdurların katilleri var ama sizler görülmeyen katillersiniz. Aklınıza esen politikaları uygulamaktan vazgeçin. Eğer biz çözüm istiyorsanız, bu çözüm 1923 yılında kadın eşitlikle sağlandı. Bu ülkede kadınların tek sorunu başörtüsü sorunu değildir. Çözüm gelinceye dek sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Sorumlular sizlersiniz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanına seslenen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Tülin Osmanoğlları ," Siz aileyi güçlendirme politikasını hayata geçirirken bu memlekette 15 yaşında bir kız çocuğu, 15 yaşında bir erkek çocuğu tarafından 120 kez bıçaklanarak katledildi. Bunun sorumlusu sizsiniz. İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayarak, aileyi güçlendirmek istediğiniz ailelerde kadınları işsiz köle, erkeklere sonsuz hükümdar yapmak istiyorsunuz ya işte onun sonucudur. O güçlendirmek istediğiniz ailelerde kadınlar çocuklarıyla birlikte öldürülüyor. O kadınların da çocukların da hesabını soracağız. Buradan sesleniyoruz 6284'ü tartışmaya açmayın" dedi.

Tek çare iktidarı değiştirmek

CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, " Kadına yönelik şiddet, cinayetler bitmiyor. Eğitimsizlik, cehalet, töre, taciz, anaların erkek çocuk sevdaları, kültür farklılıkları artarak devam ediyor. Tek çaremiz iktidarı değiştirmek. Kadınların sayıdan ibaret olmadığını gösterelim. Kadına şiddet en ağır şekilde cezalandırılmadıkları birileri bildiğini yapmaya devam edecek. Bir gece yarısı tek imza ile çıkılan İstanbul Sözleşmesi, tekrar dönmemekle biz kadınları haklarımızı arayacak duruma getirmeye çalışıyorlar. Ancak bizler güçlüyüz, başaramayacaklar. Kadına yönelik şiddet ve cinayetleri insan haklarının ihlalidir. Katillerin hak ettiği cezaları almalarını sağlamak için hem kız kardeşlerimizin hem de ailelerinin yanlarındayız. Katliamlara, kadınların yok sayılmasına şükretmiyoruz, itiraz ediyoruz" şeklinde konuştu.

Sığınma evi talebimiz güncel

Kadınlar için sığınma evi talebinde bulunan Mor Dayanışma Üyesi Didar Gül, " Her gün bir kadın cinayeti haberi ile uyanıyoruz. Her gün taciz, tecavüz haberleri uyanıyoruz. Her gün gözümüzü kadına düşman erkek egemen sisteme açıyoruz. Bizleri katleden bir tek erkekler değil, bizleri katleden kadına düşman AKP-MHP erkek egemen sistemidir. Erkek egemen, kadın düşmanı bu iktidar haklarımıza, hayatlarımıza göz dikiyor. Tüm kazanımlarımıza saldırıyor. Daha birkaç gün öncesinde 24 saatte 7 kadını erkekler öldürdüler. Ödemiş'te bir adam cezaevinde kaçarak eski karısını öldürdü. Bunu bu topraklarda en acı şekilde yaşıyoruz. Bir gecede canımızla, dişimizle savunduğumuz İstanbul Sözleşmesini bir gecede fesheden zihniyete karşı 6284'ü savunuyoruz. Biz kadınlar, haberlerde geçen birer sayıdan çok daha fazlasıyız. İzmir'de bir dizi kadın belediye başkanı oldu. Kadınların başkan olması bize mutluluk veriyor. Sığınma evi talebimiz güncel. Tüm belediye başkanlarına kadınlar için nitelikli ve güvenilir sığınma evleri için çağrı yapıyoruz" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ