Tuğkan Üsküp- Kas ağrısı, hemen her gün karşı karşıya geldiğimiz sağlık problemlerinden biridir. Bu ağrılar, kasların yıpranmasından veya yorulmasından dolayı meydana gelir.
Kas ağrısı, genellikle yanlış veya fazla hareket etmekten dolayı ortaya çıkar, kasların fazla kullanılması onları yorabilir ve ağrımasına sebep olabilir. Aynı kas grubunu sürekli aynı hareketlere maruz bırakmak da kas ağrısına sebebiyet veren unsurlardan biridir. Ayrıca, ani ve ters hareketlerle kasları zorlamak da onların ağrımasına neden olacaktır. Tiroit, diyabet, karaciğer, kalp ve kas hastalıkları da bu ağrılarına neden olabilmektedir. Vücudun vitamin dengesini korumak, kas ağrılarının önüne geçmek için önemli bir unsurdur.
Fibromiyalji, polimiyaliya ve romatika gibi romatizmal hastalıkların dışında, kas ağrısı genellikle kasların yanlış kullanılmasından ve yorulmasından kaynaklanmaktadır. Kas ağrısı; gerginlik, boynun tutulma ve ağrıması, başta dönme ve nefes alma zorluğu şeklinde boy gösterebilir. Bu ağrılar, vücuttaki magnezyum eksikliğine işarettir.
Kas ağrısına ne iyi gelir?
-Soğuk ve sıcak kompres: Soğuk uygulamalar, ağrılı kasın üzerine buz tamponu yaparak gerçekleştirilir. Sıcak kompres için aynı bölgeye sıcak su torbası uygulanabilir veya sıcak bir duş alınabilir. Bu yöntem, ağrıları azaltmak ve kasın içinde oluşan iltihabın azalmasını sağlayacaktır.
-Egzersiz: Hafif esneme hareketleri kasların rahatlamasını sağlayacaktır. Kasları kontrollü şekilde germek, egzersizi bitirdiğinizde kasların gevşemesine sebep olacaktır. Bisiklete binmek, yürümek ve yüzmek de bu noktada işe yarayacaktır.
-Masaj: Kas geriliminin azalmasına neden olur, bu da kas ağrısını hafifletir. Düzenli masaj, kasların hareket gücünü ve direncini artıracaktır.
-Yoga ve meditasyon: Kasları kontrollü bir şekilde esnetmenin en iyi yollarından biridir. Vücudun kontrollü bir şekilde, farklı duruş biçimlerine zorlanması kaslarınızı gevşetecektir.
-İlaçlar: Şiddetli kas ağrılarında, doktor tavsiyesi alınarak kas gevşeticiler kullanılabilir. Aynı zamanda, doğrudan kas ağrıları için kullanılan ağrı kesiciler de mevcuttur.
-Dinlenme: Kaslarınızı yoran aktiviteleri bir süreliğine askıya almak, ağrıyan bölgeyi zorlamamaya çalışmak iyileşme için önemlidir. Aynı hareketlerin yapılmaya devam edilmesi kasları daha fazla yıpratacaktır.
Ayrıca, günlük aktivitelerinizi yapmadan önce ve yaptıktan sonra esneme-germe hareketleri yapmanız, kasların zedelenme ihtimalini azaltacaktır. Bol su tüketimi, kaslarınızı korumak için önemlidir. Bunun dışında, uykusuzluk ve uyku düzensizliği de kasların vücuttaki minerallerle ve hormonlarla yeterince beslenememesine neden olur.
Bu yöntemleri değerlendirdiğinizde kas ağrılarınız geçmiyorsa, profesyonel yardım almanız gerekmektedir. Günlük hayatta sürekli olarak çektiğiniz kas ağrıları geçmiyorsa, bu başka bir hastalığa delalet olabilir.