Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tam profesyonel sisteme geçip geçmeyeceği ve zorunlu askerliğin kaldırılıp kaldırılmayacağı sorusuna yanıt veren Güler, "Türkiye Cumhuriyeti evlatlarının vatan savunmasında görev alması gerekiyor" dedi. Güler, sistemin yüzde 50 profesyonel, yüzde 50 zorunlu askerlik şeklinde devam edeceğini belirtti. Avrupa'da bazı ülkelerin yeniden zorunlu askerliğe dönmeyi değerlendirdiğini hatırlatarak, Türkiye'nin mevcut yaklaşımının doğru olduğunu vurguladı.

Güler, EFES-2024 Tatbikatı'nın önemine dikkat çekerek, 45 ülke ve yaklaşık 11 bin personelin katılımıyla gerçekleştirilen bu tatbikatın katılımcılar için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. "Böylesine kapsamlı fiili atışlı bir tatbikata katılma fırsatı bölgemizde ve Avrupa’da dahi pek yakalanamıyor. O nedenle her yıl katılımcı ülke sayısı artıyor." şeklinde konuştu. 

Yunanistan ile olumlu bir dönemden geçiyoruz

Türkiye-Yunanistan ilişkilerine de değinen Güler, "Olumlu bir dönemden geçtiğimize, çözüm odaklı yaklaşımla dürüst ve yapıcı bir ilişkinin iki ülkenin yararına olacağına inanıyorum" dedi. Türkiye'nin hak ve menfaatlerini korumak için ordunun etkinliğini ve caydırıcılığını artırmak gerektiğini belirten Güler, sorunların üçüncü tarafa gerek duymadan diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber merkezi