Günümüzde ruhsal hastalıklara en az fiziksel hastalıklar kadar sık rastlanıyor. En çok görülen hastalıklardan biri de şüphesiz OKB yani Obsesif-Kompulsif Bozukluk. Takıntılı düşüncelerin günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük aktivitelerimizi kısıtlayacak düzeye gelmesi durumunda bu hastalık akla geliyor. Peki Obsesif-Kompulsif Bozukluk nedir? Obsesif-Kompulsif Bozukluk belirtileri nelerdir?

OKB nedir?

OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır.

Obsesyon

Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelirler, kişi tarafından mantıkdışı olarak değerlendirilirler ve yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar.

Kompulsiyon

Obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak üzere yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlerdir.

OKB belirtileri nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri kişinin çok fazla stres altında kaldığında daha da kötüleşir. Genellikle yaşam boyu süren bir hastalık olarak kabul edilen obsesif kompulsif bozukluk hafif ila orta şiddette semptomlara sahip olabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtileri ise şu şekildedir:

-Kirlenme korkusu
-Düzenli ve simetrik olma
-Kendisini veya sevdiklerinin zarar görmesine ait düşüncelere kapılma
-Başkalarının dokunduğu nesnelere dokunamamak
-Nesneler düzenli olmadığında strese girme
-El sıkışmaktan rahatsızlık duyma
-Sürekli el yıkama
-Aşırı temizlik takıntısı
-Mikroplardan korkma
-Sürekli duş alma isteği
-Sürekli bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı duyma
-Bir şeyleri sayma
-Kilitlendiklerinden emin olmak için kapıları tekrar tekrar kontrol etme
-Kapalı olduğundan emin olmak için ocağı tekrar tekrar kontrol etme
-Belirli kalıplarda sayma
-Bir duayı, kelimeyi veya ifadeyi içten içe tekrarlamak

Kaynak: Haber merkezi