Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, polikistik over sendromunun (PCOS) kadın yaşamının her döneminde sağlık sorunlarına yol açan bir endokrin bozukluk olduğunu belirtti. Sendrom, sadece üreme sağlığını değil, kilo alımı, tüylenme, saç dökülmesi, cilt problemleri gibi genç kızlık döneminden itibaren yaşam kalitesini olumsuz etkileyen belirtilerle kendini göstermektedir. PCOS’lu kadınlar hamilelik sürecinde de çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmektedir. Prof. Dr. Buyru, gebelikte şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği gibi problemlerin daha sık görüldüğünü ve bu sorunların kilo kontrolü, beslenme düzeni ve ilaç tedavileri ile yönetilebileceğini vurguladı.

Sendrom, menopoz döneminde de risk faktörlerini arttırmakta. Rahim içi kanser, kalp damar hastalıkları ve şeker hastalığı riskinde artış görülmektedir. Buyru, bu risklerin erken müdahale ve kilo kontrolü ile azaltılabileceğini ifade etti.

PCOS’un ortaya çıkışında insülin direncinin önemli bir rol oynadığını belirten Buyru, hastaların yarısında insülin direnci görüldüğünü söyledi. Kilo vermek, ilerleyen yaşlarda oluşabilecek ciddi sağlık sorunlarını önleyebilmekte. Ayrıca, kilo kaybının adet düzensizliklerini ve gebe kalma problemlerini de ortadan kaldırabileceğini ekledi.

Tedavi ile PCOS'lu kadınların hamile kalma şansı yüksek olduğunu söyleyen Buyru, “Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler arasında tedavisi en yüz güldürücü olanlar polikistik over sendromu olanlar. Çünkü gebe kalma şansı ağızdan alınan ilaçlarla ya da iğnelerle çok yüksek olabiliyor. Hatta sadece kilo vererek bile gebe kalmasını sağlamak mümkün. Tüp bebek yapıldığında çok fazla sayıda yumurta elde edip gebe kalma şansını arttırmak mümkün” bilgisini verdi.  Buyru, ağızdan alınan ilaçlar, iğne tedavisi veya tüp bebek yöntemiyle gebelik elde edilebileceğini ve kilo vermenin dahi gebelik şansını artırabileceğini belirtti.

Muhabir: Orçun Buldaç