Kars’ta bir çift temmuz ayında doğan bebeklerinden topuk kanı alınmasına izin vermedi. Bunun üzerine Kars İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, konuyu yargıya taşıdı. Başvuruyu değerlendiren Kars Aile Mahkemesinin hakimi, İl Sağlık Müdürlüğü’nün ‘’topuk kanı’’ talebini reddderek, anne ve babanın topuk kanı vermeme gibi bir özgürlüğe sahip oldukları yönünde görüş belirtti.

Topuk kanı uygulaması sürecek

Bu karar üzerine Sağlık Bakanlığından açıklama geldi. Bakanlık, “Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır” ifadeleriyle topuk kanı uygulamasının süreceğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

"T.C. Kars Aile Mahkemesi tarafından 20/08/2024 tarihinde, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında çocuklarımızın hastalıklarını erken teşhis ederek tedavilerini başlatmak amacıyla topuk kanı alınması hakkında verilen karar, ilk derece mahkemesi kararı olup kesin hüküm niteliğinde değildir. Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. 
Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir."

Kaynak: HABER MERKEZİ