Ege Şenol Çalışkan- Birçok erkeğin erkeksi görünüme ulaşmak için bir araç olarak değerlendirdiği sakal, günümüzde moda olması ile birlikte birçok farklı görünümde karşımıza çıkıyor. Yeteri kadar sakalı çıkmayan birçok erkek birbirinden farklı sakal çıkarma yöntemlerini deniyor. Genetik yapı, geçirilen hastalıklar, ilaç kullanımı ve çevresel faktörler sakal çıkmasını ve uzama hızını etkiliyor. Peki sakal nasıl çıkar? Doğal sakal çıkarma yöntemleri nelerdir?

Sakalınızın çıkması için bunları dikkate alın

Sakallarınızın aralarında boşluklar varsa ya da hiç sakalınız çıkmıyorsa sakal çıkartıcı serumlar uygulayabilirsiniz. Dermatolojik olarak işe yaradığı kanıtlanmış olan bu serumlar, düzenli olarak kullanıldığında sakal köklerini harekete geçirerek sakalınızın çıkmasını sağlayacaktır.

Bilinenin aksine jilet ile tıraş olmak, sakal çıkarmayı sağlamaz. Aksine sürekli kullanılan jiletler kıl köklerine zarar verecek ve saç çıkmasını engelleyecektir. Sakal çıkarmak istiyorsanız tıraş olma sürenizi 10 günde bire indirin ve en az bir ay bekleyin.

Her duştan sonra sakal bölgenize badem yağı sürün. Badem yağı içerisindeki A, E ve K vitaminleri ile sakal derisini tetikler. Bu sayede kıl kökleri tetiklenir ve yeni sakallar çıkmaya başlar.

Sakal ekimi de bir başka yöntem

Sakallarında seyrelme ve dökülme görülen, ya da genetik olarak sakalsız (köse) olan kişiler için en etkili sakal çıkarma yöntemi, sakal ektirme işlemidir. Ekim işleminden sonra yaklaşık 9 ay içerisinde istediğiniz sakallara kavuşmuş olursunuz. Sakal ekimi işleminde, saç ekimi uygulamasında da kullanılan FUE yöntemi kullanılır.

İşlem öncesinde, ekim yapılacak bölgeye yapılan Sedasyon anestezi uygulaması sayesinde herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Ekim yapılacak olan bölgeye nakledilecek greftler sakal ve boyun bölgesi, ense, kulak arkası, sırt, genital bölge gibi vücudun çeşitli bölümlerinden alınabilir. FUE yönteminde, herhangi bir kesi ve deri alma işlemi yapılmadığı için operasyon sonrasında iz kalmaz.

Sakal ekimini yapan plastik cerrahın tecrübeli ve el becerisi yüksek olması gerekir. Alınan kıl kökleri teker teker, sakalların çıkış yönüne ve açısına uygun olacak şekilde ekilir. Bu sayede en doğal sonuç elde edilmiş olur.

Doğal sakal uzatma yöntemleri

-Hızlı uzayan ve sağlıklı görünen sakallara sahip olmak istiyorsanız, düzenli olarak sakal bakımı yapmanız şart. Yapacağınız bu sakal bakımları aynı zamanda sakal çıkarma yöntemlerinde de etkili olacaktır.

-Sakal bakımı yapacaksanız, öncelikle cildinizdeki gözenekleri açmanız gerekiyor. Yağlı cilt yapısı, kirler ve tozlar açık gözeneklerin içini doldurup kıl köklerini kapatacaktır. Bu nedenle her akşam sakal bölgenizi temizleme jeli ile yıkayın. Haftada 1 gün yapacağınız peeling uygulaması ile de gözeneklerinizi açarken, aynı zamanda ciltteki kan dolaşımını arttırıp yeni sakalların çıkmasını sağlayacak.

-Sakal bakımında bir diğer önemli nokta ise sakal şampuanı ve sakal bakım kremi kullanmak. Doğal içerikli bir sakal şampuanı ile sakallarınızı her gün yıkayın. Ardından sakal bakım kremi uygulayarak saçlarınızın yumuşamasını ve parlamasını sağlayabilirsiniz. Sakalınıza uygulayacağınız doğru bakım ile nemsiz deriyi canlandırmış olacaksınız. Bu sayede sakal bölgesinde oluşabilecek olan kepek ve egzama gibi deri rahatsızlıkları engellenmiş olacak. Beslenen sakal kökleri de çok daha hızlı uzayacak.

-Sakallarınızı sıklıkla tarayın. Tarama işlemi kıl köklerinizde masaj etkisi yaratacak ve bölgedeki kan dolaşımını hızlandıracaktır. Uyarılan sakallar da çok daha hızlı ve sağlıklı bir biçimde uzayacak.

-Takviye olarak alabileceğiniz B5 vitamini ve B5 vitamini içeren besinler kıl köklerini besleyecektir. Bu sayede bıyık ve sakallarınız çok daha hızlı uzar ve gürleşir.

-E vitamini ve çinko kıl köklerini besleyen en etkili kaynaklardandır. Eczanelerden saf olarak alacağınız E vitamini ile zeytinyağını karıştırıp sakallarınıza uygulayın. E vitamini açısından zengin olan zeytinyağını, her duştan sonra temiz sakallarınıza uygulayın. Bu sayede sakallarınız beslenecek ve gürleşecektir.

-Kabak çekirdeği, deniz ürünleri ve karaciğer yiyerek bolca alabileceğiniz çinko kıl köklerini güçlendirir. Dışarıdan takviye olarak alacağınız çinko ile de sakallarınızın gürleşmesini sağlayabilirsiniz.

-Tatlı badem yağı ile birlikte kullanabileceğiniz hint yağı, kıl köklerinizi besleyerek sakallarınızın gürleşmesini sağlayacaktır. Tatlı badem yağını sakal çıkarmak için de kullanabilirsiniz.
 

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan