İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Sığacık Mahallesi'nde 65 hektarlık alanda yer alan Teos Antik Kenti, yarımadadaki Ionia Bölgesi'nin 12 kentinden biri ve M.Ö. 1000 yıllarına uzanan tarihiyle döneminin en büyük liman kenti olma özelliğini taşıyor.

Miteolojide de yeri var

Antik liman kenti Teos, İzmir’in yaklaşık 60 km güneybatısındadır.

Yunan miteolojisinde Teos Antik Kenti'nin, Zeus ile Semele çiftinin oğulları olan Şarap Tanrısı Dionysos‘un oğlu Athamas tarafından kurulan bir antik kent olduğu iddia edilmektedir.

Seferihisar'ın eski yerleşim yeri 

Kent kuruluş tarihi net bir bilgi olmasa da konuya ilişkin öne çıkan iki görüş bulunmaktadır.

İlk görüş Seferihisar ilçesi topraklarında en eski yerleşim yerinin Teos olup, yerleşimin temellerinin MÖ 2000 yıllarında Akalardan kaçan Giritliler tarafından kurulduğu ve Karyalıların bir kenti olduğu, böylece yöreye 4000 yıldan bu yana iskan edildiğidir.

İkinci görüş ise antik kent iskan tarihinin 1962 ile 1967 yılları arasında sürdürülen arkeolojik kazıların, Protogeometrik Dönem’den itibaren kentte yerleşildiğidir.

Sanatçılar birliğine ev sahipliği yapmış

İçerisinde Helenistik ve Roma Dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, agora, meclis binası, tiyatro ve liman yapılarını barındıran kent, aynı zamanda MÖ 3. yüzyılda şair, tiyatrocu ve müzisyenlerden oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği'ne de ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

Teos Antik Kenti'ne nasıl gidilir?

Seferihisar'da en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan bu antik kente otobüsle gidebilirsiniz. 640 Sığacık- Seferihisar hattı, antik kentin yakınından geçiyor.
 

Kaynak: Haber merkezi