BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü Belediye-İŞ İzmir 2 Nolu Şube ve DİSK Genel-İŞ 2 Nolu Şube, geçtiğimizde haftalarda “personel fazlalığı” gerekçesiyle işten çıkartılan İZENERJİ ve İZDOĞA işçilerine destek için, Egemenlik Evi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yüzlerce sendikalının katıldığı basın açıklamasında, “İşçiler açken patrona huzur yok”, “Hak, hukuk, adalet” ve “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” sloganları atıldı.

İşten çıkartılanların sayısı 195'e ulaştı

Basın açıklamasını sendikalar adına DİSK Genel-İŞ İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül okudu.

Gül açıklamasında, “İktidar gün geçtikçe tasarruf adı altında işçi ve emekçileri büyük bir darboğaza sokuyor. Yaşanan ekonomik krizin faturası, emekçilere ödetilmeye çalışılıyor. İşçilerin yoksulluk sınırı altında aldıkları ücretleri vergi adaletsizliği nedeniyle eriyor. Bugünlerde, çalıştığı kentlerde binlerce kent emekçisine, ekonomik krizin faturası kesilmeye çalışıyor. Bunlardan bir tanesi de Genel-İŞ ve Belediye-İŞ’le örgütlü olduğumuz İzmir Büyükşehir Belediyesi olmuştur. İzBB’de çalışmakta olan İZENERJİ ve İZDOĞA işçileri bugüne kadar geçen sürede farklı bahanelerle işten çıkarıldılar. Geçtiğimiz hafta işten çıkartılanlarla sayı195’e ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

Emekçiler üzerinden hesap görmeyin

İzBB Başkanı Cemil Tugay ve diğer siyasetçilere, “siyasi hesaplarını emekçiler üzerinden görmeyin” diye seslenen Gül açıklamasının devamında, “Siyasi partilerin aday adaylarının seçimlere dönük hesaplarının emekçiler üzerinden görülmeye çalışıldığı bir dönemdeyiz. Görüyoruz ki işçi arkadaşlarımızın alınteri ve emeği hiçbir siyasi hesaba kurban edilemez. Bu emekçi arkadaşlarımız arasında yıllarca çalıştığı yerden istifa eden, ailesine bakmakla yükümlü olan arkadaşlarımız var. Seçim öncesi ve sonrasında yaşananlarda bu belediyede çalışan emekçilerin hiçbir sorumluluğu yoktur. Buradan bir kez daha sesleniyoruz, işçiden tasarruf olmaz. Kamu kaynaklarının tasarruflu kullanılmasıyla tasarruf gayet mümkündür. İşçinin alın teriyle oynayamazsınız” diye konuştu.

Elinizi vicdanınıza koyun

İşten atılan işçilerin bakmakla yükümlü oldukları insanlar olduğunu ve Kurban Bayramı’nın yaklaştığını hatırlatan Gül şöyle konuştu:

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a, CHP İzmir İl Başkanı ve İzmir Milletvekillerine sesleniyoruz, bu haksız işçi kıyımını derhal durdurun. İşten çıkardığınız işçileri bir an önce işbaşı yaptırın. Şehrimizin çözülmeyi bekleyen birçok sorun varken gelin emekçilerin sorununu çözün. Bu sorunu kentin gündeminden çıkarın. Önümüzde Kurban Bayramı var, insanların çocuklarına karşı sorumlulukları var. Elinizi vicdanınıza koyun ve soruna son verin. Genel-İŞ ve Belediye-İŞ işten atılan arkadaşlarımızın ilk günden bu yana yanındadır ve yanında olmaya da devam edecektir.”

Atalay: Arkadaşlarımızı işlerine iade edelim

Belediye-İş 2 Nolu Şube Başkanı Savaş Atalay ise sonuna kadar işçilerin yanlarında olduklarını belirtirken “Baştan beri söylediğimiz tek bir şey var. Bu arkadaşlarımız üç tane kriterin dışında kalan arkadaşlarımız. Burada Cemil Bey'le görüştüğümüzde Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın söylemi üç kriter üzerindendi. Birisi güven soruşturması. İkincisi 24’üncü maddeyle ilgili çocuğu işbaşı yapan, emekli olmayan arkadaşlarla ilgili, üçüncüsü ise evraklarını tamamlamayan 18 tane arkadaşımız için… Ancak buradaki arkadaşlarımızın hepsi bu kriterlerin dışında kalan arkadaşlar. Yani onurlarıyla, hayalleriyle, gelecekleriyle oynanıldı arkadaşlarımız. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanımıza tekrar su sesleniyorum; Bu arkadaşlarımızı işlerini geri iade edelim. Arkadaşlar biz bu mücadelenin yanından sonuna kadar sizlerin yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Batuhan KAYA