Kısaltması "SHP" şeklinde olan Sosyal Demokrat Halkçı Parti, 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir. Şimdi ise Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP)’nin yeniden kurulması dikkat üzerine çekti. 28 Haziran 2024 tarihiyle itibarıyla yeniden kurulan Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), üçüncü kez siyaset sahnesinde yerini alıyor. Karar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi internet sitesinde paylaşıldı. Karara göre parti 28 Haziran 2024 tarihiyle itibarıyla yeniden kuruldu.

Mayıs 2023 seçimleri sonrasında SHP’nin yeniden kurulacağı iddiaları gündeme gelmişti. Konu ile ilgili açıklamada bulunan eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, “Son Genel Başkan olarak SHP’nin yeniden açılmasını düşünenler varsa, bunun yanında olmam ve doğru bulmam” açıklamalarında bulunmuştu.


İdeolojik anlamda SHP, özelleştirmeye karşı her zaman mesafeli kalarak Türkiye'deki sosyal demokrat kesimin sözcüsü olmayı hedeflemiştir. 3 Kasım 1985 tarihinde Halkçı Parti ve SODEP birleşerek ismi “Sosyal Demokrat Halkçı Parti” olarak değiştirilmiştir. SHP’nin ilk kurucu genel başkanı Aydın Güven Gürkan, görevini 1 Haziran 1986’da Erdal İnönü’ye bırakmıştır. 18 Şubat 1995’te alınan fesih kararı ardından CHP’ye katılım sağlandı. Aynı tarihte toplanan CHP Olağanüstü Kurultayı SHP’nin CHP’ye katılmasını kabul edildi. 

Yeniden kuruluş 2002’de oldu

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), 24 Mayıs 2002’de eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın başkanlığında yeniden kuruldu. CHP içindeki Deniz Baykal muhaliflerinin bir araya geldiği parti, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde DEHAP ve bazı sol partilerle ittifak yaparak yüzde 5,1 oy aldı. SHP’nin TBMM’de temsili CHP’li 5 milletvekilinin istifa ederek SHP’ye katılımıyla yaşandı.

Ardından Genel Başkan Murat Karayalçın partisinin genel başkanlığından ayrılarak 2009 yerel seçimlerine CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak katıldı. Bu süreçte vekaleten başkanlığa Uğur Cilasun seçildi. 6 Haziran 2009’deki Olağanüstü Kongre’de ise başkanlığa Hüseyin Ergün seçildi. Daha sonra 13 Mart 2010 tarihindeki kongresinde, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile birleşme kararı alınca SHP tekrar siyaset sahnesinden çekilmiş oldu. Günümüzde ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan karara göre 14 yıllık bir aranın ardından SHP 28 Haziran 2024’de yeniden kurularak üçüncü kez kurulduğunu duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi