Mevsim geçişleri, cilt kuruluğunun en sık karşılaşıldığı zaman dilimlerinden biridir. Sonbahar aylarında soğuk havaların ortaya çıkışı, nemli cildin kurumasına neden olur. Cilt kuruluğu, çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir. Cilt kuruluğu zaman içerisinde lezyonlar halinde boy göstererek kaşıntıya ve cilt çatlaklarına neden olabilir. Kuruluk genellikle; ellerde, kollarda ve bacaklarda meydana gelse de, vücudun çeşitli bölgelerinde karşılaşılabilir. Özellikle rüzgarlardan kaynaklı olarak, dudak kurumaları da sıklıkla karşılaşılan sorunlardandır.
Cilt kuruluğunun nedenleri
Cilt kuruluğunun başlıca nedenleri şunlar olarak karşımıza çıkar:
-Cilt temizliği için kullanılan çoğu ürünler cilt tipine uygun olarak seçilmelidir. Hassas ciltlerde temizlik malzemeleri bazen kuruluğa yol açar.
-Kış aylarında sıcaklıkla beraber nem de düşer. Bu aylarda cilt, sıklıkla kurur.
-Çok sık yıkanmak cildi aşındırarak kuruma sorununa yol açar.
-Sıcak suda uzun süre kalmak cildi kurutabilir.
-Soğuk havalarda kullanılan soba, şömine, elektrik sobası ve kalorifer de havayı kurutur, bu da cilt kuruluğuna neden olabilir.
-Sedef hastalığı ve Atopik dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında cilt kuruma eğilimi gösterir.
-Hormonal değişiklikler ve karın derisinin gerilmesi hamilelik döneminde cilt kurumasına neden olabilir. Bu nedenle, hamile kadınların karın bölgesi ve uyluklarında kaşıntılı, pul pul ve kuru cilt lezyonları ortaya çıkabilir.
Cilt kuruluğu hangi vitaminin eksikliğinden olur?
C vitamini güçlü bir antioksidan olduğundan ayrıca kolajen üretimi için gerekli olduğundan cilt sağlığı açısından önemlidir. C vitamini takviyeleri cildi daha nemli kılar.
D vitamini cilt sağlığı için oldukça önemli görevlere sahiptir. D vitamini, cilt bariyeri oluşturmada rol oynar. Düşük D vitamini bakımından zayıf olan bünyelerde genellikle cilt bozuklukları daha sık görülür.
Cilt kuruluğu nasıl geçer?
Cilt kuruluğunu geçirmek, günlük hayatta yapılan uygulamaları değiştirmekten geçer. Bazen günlük hayatta vücudumuz üzerinde yaptığımız uygulamalar deri üzerindeki zedelenmelerin iyileşmesine engel olur. Peki, cilt kuruluğu nasıl geçer?
-10 dakikadan uzun duş almayın.
-Aşırı sıcak suyla duş almayın.
-Duş alma sıklığınızı cildinizin hassasiyetine göre belirleyin.
-Duş sonrasında cildinize nemlendirici uygulayın.
-Cildinizi kurularken hassas müdahaleler yapın.
-Taze meyveler ve sebzeler tüketmeye özen gösterin.
-Kuru cildin neden olduğu lezyonları kaşımayın.
-Su tüketiminizi artırın.
-Nemlendiricili sabunlar tercih edin.
Cilt kuruluğuna ne iyi gelir?
Cilt kuruluğunu ve cilt çatlaklarını çözmenin bazı basit yolları vardır. Bu basit yöntemler, evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz cinstendir. Peki, cilt kuruluğuna ne iyi gelir?
Yulaf ezmesi kürleri: Cildi yatıştıran bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca, antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle kuruluk nedeniyle oluşan kaşıntılara çok iyi gelir. Bir miktar ılık su ile karıştırılıp cilde sürülmeli, kısa bir süre bekledikten sonra durulanmalıdır.
Hindistan cevizi yağı: Yumuşatıcı özelliği ile bu yağ, içerisinde barındırdığı doymuş yağ asitleriyle cildi nemlendirir.
Kuru ve tahriş olan cilde iyi gelir, deri yenilenmesini hızlandırır. Üstelik tahriş olmuş ciltlere karşı şifa niteliğindedir.
Kıyafet seçiminize dikkat edin: Cildinizi tahriş eden kumaşlardan kıyafetler giymeyin.
Antioksidan takviyesi: Toksinlerin verdiği zararı azaltmak için antioksidan içeren besinlerden faydalanın. Bu besinlerden başlıcaları; yaban mersini, domates, havuç, fasulye, bezelye, mercimek ve somon balığı olarak görülür.