Her meyve ve sebzenin zamanında tüketilmesi sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak sonbahar sebzeleri içerisinde yer alan havucun insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle bu aylarda havucu mutlaka salatalarınızda, yemeklerinizde bolca tüketmeyi ihmal etmeyin. İşte havucun saymakla bitmeyen faydaları...

Sonbaharda mutlaka bu sebzeyi tüketin: Faydalarına inanamayacaksınız

Gün içinde sağlıklı atıştırmalık olarak sık tercih edilen havuç, zengin vitamin ve mineral içeriğiyle sağlık açısından birçok fayda sunmaktadır. A vitamini deposu olan havuç, günlük A vitamini ihtiyacının yarısını karşılayarak göz sağlığını destekler ve gece körlüğünü önler.

Havuç, içerdiği fitokimyasallar sayesinde bağışıklığı güçlendirirken kanser riskini de azaltabilmektedir.  A ve C vitaminleri, karotenoid, potasyum ve antioksidan bakımından zengin olan havuç, saç sağlığını da iyileştiriyor. Yapılan araştırmalar, düzenli havuç tüketiminin prostat ve meme kanseri riskini azaltabileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca sigarayı bırakanlarda akciğer sağlığını korumak için de tavsiye edilmektedir.

Havucun diğer faydaları arasında ise şunlar yer alır:

  • Göz sağlığını korur.
  • Diyabet hastaları için besleyicidir.
  • Lif içeriğiyle kan şekerini dengeler.
  • Kabızlık sorununu önler ve bağırsak sağlığını destekler.
  • Saç ve cilt sağlığını korur.
  • Kilo vermeye yardımcıdır.

Günlük ne kadar havuç tüketilmeli?

Havuç tüketim miktarı kişisel sağlık, yaş, cinsiyet ve diyet düzenine göre değişiklik gösterebilir. Sağlıklı bir yetişkin için, günlük sebze-meyve tüketimi 5 porsiyon veya daha fazlası önerilir; bir porsiyon ise bir büyük ya da iki küçük havuç olarak kabul edilebilir.

Ancak bu miktar kişiye göre ayarlanmalıdır. Örneğin, aktif bir yaşam sürenler daha fazla havuç tüketebilirken, alerji ya da özel sağlık durumları olanlar tüketimi sınırlamalıdır. Aşırı havuç tüketiminin ciltte sararmaya yol açabileceği unutulmamalıdır. Dengeli bir diyet için çeşitli sebze ve meyveleri tüketmek önemlidir. 

Kaynak: HABER MERKEZİ